Wijnkoelkast kopen

Als wijnliefhebber wil je optimaal genieten van je glas wijn, door hem op de perfecte temperatuur te drinken. Een wijnkoelkast kan daar voor zorgen. Maar niet iedere wijnkast is hetzelfde. Dus waar moet je op letten als je een wijnkoelkast gaat kopen?

Ruimte en het uiterlijk van de wijnkoelkast

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is hoeveel wijnflessen je wilt kunnen opbergen. Maak het jezelf niet te moeilijk en denk in tientallen.

Daarnaast speelt de beschikbare ruimte een rol. Komt de kast los te staan of wordt het een inbouwmodel in je keuken? Als je voor een inbouwmodel kiest, meet de nismaten dan nauwkeurig op. Zo weet je zeker dat je nieuwe wijnkoelkast past.

En hoe zit het met het uiterlijk? Met name bij inbouwkasten wil je niet dat de kast te veel afwijkt van het design van je keuken. Maar het uiterlijk gaat verder dan alleen de kleur van de kast. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde sfeerverlichting, zodat de flessen op een mooie manier belicht worden.

Kortom, veel zaken om over na te denken. Echter, overweeg je om naast een wijnkoelkast ook een nieuwe keuken aan te schaffen? Dan raden wij je aan om de keuken en de wijnkoelkast tegelijkertijd aan te schaffen. Zo kunnen ze mooi op elkaar worden afgestemd. Een keukenspecialist kan je hierover adviseren.

De draairichting van de deur

Naast de beschikbare ruimte op de plek waar de wijnkast komt te staan, is het belangrijk om rekening te houden met de draairichting van de deur. Het is immers vervelend als je er achteraf achterkomt dat de deur in geopende toestand tegen een andere deur aankomt.

Goed om te weten: bij sommige wijnkoelkasten kun je draairichting aanpassen. Deze mogelijkheid wordt aangegeven bij de productspecificaties.

Wil je rode of witte wijn drinken (of allebei)?

Rode en witte wijnen worden bij een verschillende temperatuur geserveerd. Witte wijn wordt tussen de 7 en 12 graden geserveerd. Rode wijn tussen de 14 en 18 graden. De precieze temperatuur heeft te maken met de wijnsoort.

Wanneer je zowel rode als witte wijn wilt opbergen, moet je voor een wijnkast kiezen met meerdere temperatuurzones, waarbij je zowel kunt koelen als verwarmen. Dit worden ook wel wijnklimaatkasten genoemd.

Let er op dat als een wijnkast twee temperatuurzones heeft, dat je de temperatuur per zone zelf kunt instellen. Op die manier kun je de verschillen soorten wijn zo goed mogelijk bewaren.

Wijnkoelkasten en koeltechniek

Er zijn drie verschillende technieken waarmee wijnkoelkasten gekoeld kunnen worden:

  • Thermo-elektrische koeling
  • Absorptiekoeling
  • Compressorkoeling

Thermo-elektrische koeling

Deze koeltechniek wordt met name toegepast in kleine wijnkoelkasten. Het voordeel van de techniek, is dat het de aanschafsprijs van de wijnkast drukt. Helaas is de techniek niet energiezuinig en niet geschikt voor inbouwmodellen. Dat komt omdat er bij het koelen warmte vrijkomt, waardoor goede ventilatie belangrijk is.

Absorptiekoeling

Bij absorptiekoeling wordt het klimaat van wijnkelders zo goed mogelijk nagebootst door ammonia te verhitten. Ammonia absorbeert warmte tijdens het afkoelen en helpt zo om het juiste klimaat in de wijnkast te creëren. Koelen met de absorptietechniek is geruisloos en trillingsvrij.

Compressorkoeling

Wijnkoelkasten met compressorkoeling zijn krachtig en daardoor geschikt om je wijn op uiteenlopende temperaturen te bewaren. In tegenstelling tot thermo-elektrische koeling, zijn wijnkoelkasten met compressorkoeling wel geschikt voor inbouwkasten.

Wijnkoelkasten en luchtkwaliteit

Naast dat wijnen op de juiste temperatuur bewaard moeten worden, is de luchtkwaliteit belangrijk. Hiermee bedoelen we niet alleen dat er voldoende frisse lucht in de kast moet circuleren. De luchtvochtigheid moet ook goed zijn.

Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt de kurk te vochtig en gaat hij schimmelen. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt de kurk uit, waardoor de wijn oxideert. Daarnaast kunnen ongewenste geuren de smaak van de wijn aantasten. Met behulp van een koolstoffilter kun je geuren filteren.

Kortom, als je een wijnkoelkast gaat kopen is het van belang om voor een kast te kiezen waar je de luchtvochtigheid kunt instellen. Mocht de wijnkoelkast in een omgeving staan waarin ongewenste geuren de wijnsmaak kunnen aantasten, kies dan voor een kast waarin ook een koolstoffilter zit.

Meer informatie over wijnkoelkasten

Wil je je verder verdiepen in wijnkoelkasten en de mogelijkheden? Bezoek dan de websites van specialisten in wijnkasten, zoals:

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}