dekbedden

Ook dekbedden zijn er in verschillende soorten (en maten). Een dekbed kiezen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De een slaapt liever onder een wollen dekbed, de ander liever onder een donzen dekbed. De verschillende dekbedvullingen verschillen sterk in gewicht. Een synthetisch dekbed is erg licht, een kameelharen dekbed is daarentegen weer een stuk zwaarder. Wat voor ieder dekbed geldt is dat het niet te warm moet zijn in de zomer en juist lekker warm in de winter. Dit is voor iedereen natuurlijk anders, want wat is nu precies “lekker warm”?

– Als je op zoek bent naar een nieuwe dekbed komt je voor een veelvoud van keuzes te staan. Zo kan je kiezen tussen een dekbed met ‘een natuurlijke’ vulling (wol, dons, zijde, katoen, bamboe, kameelhaar, kasjmier) of een synthetische vulling. Stel jezelf ook de vraag hoe warm en zwaar, of licht het dekbed van je keuze moet zijn. Hou rekening met zowel de warme zomer én de koude winter maanden. De keuze van een nieuw dekbed is belangrijk, aangezien je met een kwalitatief goed dekbed ongeveer 10 jaar kan doen. Bovendien lig je er gemiddeld 7 uur per dag onder als je slaapt.

Wat voor ieder dekbed geldt is dat het niet te warm moet zijn in de zomer en juist lekker warm in de winter.

– Wanneer je een dekbed zoekt voor zowel de zomermaanden als voor de koude wintermaanden dan is een 4 seizoenen dekbed een goed idee. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit 2 delen, een zomerdeel en een voor/- en najaargedeelte, als je ze samengevoegd krijg je een lekker warm winter dekbed. Wist je dat een 4 seizoenen dekbed niet hetzelfde als een all seasons dekbed? Een all seasons dekbed bestaat namelijk uit 1 deel, de vulling en het vulgewicht van dit dekbed zijn op elkaar is afgestemd dat het dekbed voldoende warm is voor de koude winternachten en voldoende koel voor warme zomernachten.- Voor warme zomernachten is een zomerdekbed geen overbodige luxe. Een goed zomerdekbed is niet te warm en het vulmateriaal heeft een goede vochtopname. Belangrijk omdat je daarmee voorkomt dat je klam word tijdens de nacht en daardoor onrustig slaapt. – Een eenpersoons dekbed is 140 cm breed en dat is voor de meesten mensen ruim voldoende. Voor een tweepersoons dekbed wordt altijd de minimale breedte van 200 cm aangehouden tot 240 cm of zelfs 260 cm. Voor de lengte van uw dekbed neemt je je lichaamslengte als uitgangspunt. Tel daar ongeveer 25 centimeter bij op en je hebt de juiste lengte voor je nieuwe dekbed. Tip! Kies een dekbed die aan weerszijden van het bed ruim over de rand valt.

– Een dekbed vraagt maar weinig onderhoud. Het beste is het om elke dag het dekbed even ‘ open’ te leggen, zodat je bed en je dekbed goed kan luchten. Zet daarbij je slaapkamer raam open voor een goede ventilatie. Je dekbed opkloppen is een aanrader, dit doe je gewoon met de hand! De meeste dekbedden kunnen worden gereinigd. Lees vooraf goed de aanwijzingen op het waslabel. Het is vaak verstandiger je dekbed naar de stomerij te brengen. Te vaak wassen is niet verstandig, het meeste vulmateriaal krimpt.

Welk dekbed past bij jou?

1. Bepaal de vulling

Maak voor jezelf de keus of je onder een natuurlijke en/of organische gevuld dekbed (wol, dons, zijde katoen, kameelhaar, kasjmier) of een dekbed met een synthetisch vulling wilt slapen.

2. Bepaal het gewicht

De één wil een lekker dik en “zwaar” dekbed, de ander een licht dekbed wat je nauwelijks voelt. Een donzen dekbed is bijvoorbeeld lichter dan katoenen dekbed, maar vele malen lichter dan een wollen dekbed: het is maar waar je voorkeur naar uit gaat.

3. Een anti allergisch dekbed

Als je een anti allergisch koopt let er dan op of het dekbed op minimaal 60 graden gewassen kan worden!

4. Vaak wassen?

Kies tussen een dekbed dat je vaak kunt wassen of een dekbed dat eens in de zoveel tijd chemisch gereinigd kan/moet worden.

5. Transpireer je veel?

Slaap je warm en transpireert je snel en veel? Dan past een dekbed gevuld met een natuurlijk/organische vulling beter bij je!

6. Slaapkamer klimaat

Een gemiddelde slaapkamer komt het hele jaar door eigenlijk niet onder de 16 graden. Slaap je in een onverwarmde kamer? Dan is deze ’s winters veel kouder dan ’s zomers. Een 4 seizoenen dekbed is ideaal voor onverwarmde kamers. Een enkel dekbed past beter bij een verwarmde kamer. Is je slaapkamer zomers erg warm dan past een zomerdekbed het beste bij je.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}