Vloerverwarming en houten vloeren

Het rendement van vloerverwarming is onder andere afhankelijk van het soort vloerverwarming dat je gebruikt en of de ruimte die je verwarmt goed geïsoleerd is. Het is nattevingerwerk, maar verwacht dat je door vloerverwarming per jaar zo’n 200 kubieke meter gas kunt besparen. Het verwarmen van de vloer met elektriciteit is niet interessant, maar daarover vertellen we je straks meer.

Volgens de website van Milieu Centraal betalen we in 2020 gemiddeld 81,4 eurocent per kubieke meter gas. Bij een besparing van 200 kubieke meter gas komt dat neer op zo’n 170 euro per jaar. Maar het daadwerkelijke rendement van vloerverwarming hangt af van de soort vloerverwarming die je laat aanleggen:

  1. Elektrische vloerverwarming
  2. Droogbouwsysteem
  3. Natbouwsysteem
  4. Freesvloer

Elektrische vloerverwarming

Deze soort vloerverwarming kun je met matjes of met kabels toepassen. De toepassing met matjes is sneller, maar levert een minder goede warmteverspreiding op. Kabels zijn lastiger te leggen, maar zorgen voor een betere warmteverspreiding.

Elektrische vloerverwarming is qua energieverbruik veel minder interessant dan droogbouwsystemen en freesvloeren. Kies dus alleen voor elektrisch verwarmen als je de ruimte primair op een andere manier verwarmt (bijvoorbeeld met radiatoren) en de vloerverwarming als bijverwarming wilt gebruiken.

Droogbouwsystemen

Een droogbouwsysteem bestaat uit isolatieplaten waarop metalen platen met gleuven worden aangebracht om de warmte te verspreiden. De verwarmingsbuizen worden in de gleuven van de metaalplaten geplaatst, zodat ze niet te dicht bij elkaar komen te liggen. Over de verwarmingsbuizen wordt een fermacell plaat geplaatst, waarop de vloer kan worden aangebracht.

Natbouwsysteem vloerverwarming

Bij een natbouwsysteem worden de buizen en slangen van de vloerverwarming in een laag cement geplaatst. Om het krimpen en uitzetten van de verwarmingsbuizen te beheersen, wordt er gebruik gemaakt van een wapeningsnet.

Freesvloer

Een freesvloer is de meest toegepaste soort vloerverwarming. Niet zonder reden, want bouwbedrijven houden bij de oplevering van nieuwbouwwoningen vaak geen rekening met het aanleggen van vloerverwarming.

Bij een freesvloer worden er gleuven in de vloer gefreesd, waarin de verwarmingsbuizen worden gelegd. Doordat de buizen als het ware in de vloer worden verwerkt, duurt het relatief lang voordat de vloer warm wordt. Maar ieder nadeel heeft ook zijn voordeel: de vloer hoeft niet verhoogd te worden, doordat de buizen in het vloeroppervlak verwerkt worden.

Conclusie

Aangezien elektrische vloerverwarming qua energieverbruik niet interessant is, heb je in principe de keuze uit een freesvloer of droogbouwsysteem.

Maak voor jezelf een keuze door af te wegen welke oplossing het beste bij jouw wensen past. Wil je dat de vloer snel opwarmt en vind je het geen probleem dat de vloer iets verhoogd wordt? Kies dan voor een droogbouwsysteem.

Wil je de vloer qua hoogte gelijk houden en vind je het niet erg dat het wat langer duurt voordat de vloer verwarmd is? Kies dan voor een freesvloer.

Geschikte vloeren voor vloerverwarming

Nu je weet wat het rendement van vloerverwarming is en welke soorten manieren er zijn om de vloer te verwarmen, is het goed om te weten dat niet alle soorten vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming.

Zo is tapijt niet de ideale vloerbedekking voor vloerverwarming en zijn PVC en tegels juist bijzonder geschikt om via de vloer te verwarmen. En wat te denken van een houten vloer? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deze soort vloer uitstekend op vloerverwarming toe te passen. Lees hier meer over houten vloeren en vloerverwarming.

Onze meest recente berichten

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

Vloerverwarming biedt veel voordelen waaronder meer wooncomfort

Dit zijn de voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast, zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}