PVC vloeren werden voor het eerst toegepast in ziekenhuizen, vanwege zijn hygiënische eigenschappen. Ze staan dan ook vooral bekend door de toepassing bij grote projecten.
Tegenwoordig ontdekken ook steeds meer particulieren de voordelen van PVC vloeren. PVC staat voor Poly Vinyl Chloride, een soort kunststof. De vloerdelen bestaan uit een lijmlaag, een PVC laag en een PU toplaag die de vloer eenvoudig in onderhoud maakt. Samen vormen de lagen een strook van 2 mm dik.
Deze stroken hebben een formaat die sterk lijkt op die van de laminaat vloer. Het is een soort laminaat maar dan dunner, van kunststof, en met een kleeflaag. Verder heeft het materiaal zo z’n specifieke eigenschappen die andere materialen niet kennen. Het verschil met vinyl is dat vinyl bekend staat als de zeil vloeren. Vinyl is vooral bekend als een zachte rol. Kunststof of PVC vloeren zijn makkelijk zelf te leggen, wat een groot voordeel is. Bovendien is het geschikt is voor vloerverwarming én vochtbestendig.

Wat is een pvc vloer?
Pvc vloeren zijn houtvrije parketvloeren gemaakt van verschillende lagen pvc. Ze zijn speciaal ontwikkeld als alternatief voor laminaat, parket of natuursteen. Het is een zeer geschikt voor ruimtes waar de kwaliteit van de vloer hoog moet zijn omdat er bijvoorbeeld veel wordt gelopen.
Waarom een pvc vloer?
PVC vloeren worden door steeds meer mensen ontdekt. Pvc vloeren zijn namelijk duurzaam, sterk, eenvoudig te onderhouden. Bovendien zijn zeer stabiel en stil. Pvc staat bekend geluiddempend te werken. Pvc vloeren zijn dus ook geschikt in de combinatie met vloerverwarming. Dankzij de huidige techniek zijn Pvc vloeren niet of nauwelijks van echte houten vloeren te onderscheiden.
Hoe wordt een pvc vloer gelegd?
Er zijn twee soorten pvc vloeren. Beide vloeren worden op zijn eigen unieke wijze gelegd. De “Gluedown” wordt op een vlakke betonvloer of een zwevende ondervloer gelijmd. Om te beoordelen of je ondervloer geschikt is voor deze soort komt er vooraf iemand bij je thuis kijken of het mogelijk is deze optie toe te passen. De tweede soort is de Uniclic, hierbij zijn de pcv stroken vooraf al op een ondervloer verlijmd en kan je, net als bij parket en laminaat, de stroken in elkaar klikken en komt er dus geen lijm bij kijken. Dit maakt het zelf leggen een stuk eenvoudiger.
Onderhoud
De pvc-stroken worden in de fabriek voorzien van een zogenaamde PU-afwerking. Een beschermingslaag die slijtage tegen gaat. Door deze laag is de vloer eenvoudig te onderhouden. Stofzuigen en dweilen is voldoende. Het is aan te raden om direct na het leggen, de vloer eerst te behandelen met een “polish”, hierdoor worden alle naden gesloten en krijgt je vloer een extra beschermingslaag.