vloerbedekking country contemporary

Vloerbedekking (of tapijt) is het meest gebruikte type vloerbedekking in Nederland. Dit komt omdat vloerbedekking een aantal aantrekkelijke eigenschappen heeft. De eerste daarvan is dat er heel veel variatie en keuze is bij de aankoop. Vloerbedekking is in heel veel verschillende kleuren, motieven en structuren verkrijgbaar dat er voor elke ruimte en ieder interieur wel iets passendst is te vinden.

Goede eigenschappen van vloerbedekking is  dat het zacht, warm en geluiddempend is. Vloerbedekking is van nature stroef, waardoor uitglijden bijna wordt uitgesloten. De “eco-vriendelijk” soorten zijn gemaakt van grassen en vezels of wol, deze soorten zijn van nature vlek werend en verend is. Katoenen vloerbedekking juist stug en dus sterk. Er zijn ook de synthetische varianten, gemaakt van materialen als polyamide (nylon) of polyester. Deze zijn oersterk en verkrijgbaar in alle denkbare kleuren en prints.

Er bestaat vloerbedekking dat geschikt is voor residentieel gebruik en er bestaat speciaal “projecttapijt” voor met name industriële toepassingen. Binnen het residentiële tapijt bestaan twee soorten: kamerbreed of vast vloerbedekking en de karpetten. De levensduur van de vloerbedekking is afhankelijk van factoren als de samenstelling, de pool structuur en de manier waarop het tapijt is vervaardigd.

Dat vlekken soms moeilijk te verwijderen zijn is een van de belangrijkste redenen om géén vloerbedekking te nemen. Moderne vloerbedekking fabrikanten proberen hun tapijten van speciale coatings te voorzien die vuil en vlekken tegengaan. Wil je toch graag vloerbedekking? Dan zou je tegels kunnen nemen. Die zijn bij een ongelukje gemakkelijk te vervangen.

Voor sommige ruimtes is vloerbedekking minder geschikt, zoals vochtige ruimtes als keuken en badkamer. Sommige fabrikanten produceren speciale vochtbestendige tapijttegels. Nog een reden om geen tapijt te nemen is de combinatie met vloerverwarming. Vloerbedekking is hier, vanwege hun sterke isolerende eigenschappen, niet geschikt voor.

Materialen en kleuren

Er is vrijwel een onbeperkte keuze als het op kleuren en patronen aankomt bij vloerbedekking. Voor wat voor kleur of patroon je kiest is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Bedenk dat vloerbedekking jaren in je huis zal liggen dus zorg dat de kleur en het motief goed aansluiten op de rest van je interieur. Verstandig is om voor een vloerbedekking te kiezen met een neutrale uitstraling, die niet snel verveelt en die gemakkelijk combineert met eventuele interieur veranderingen in de toekomst, zoals nieuwe meubels, gordijnen of behang.

Kleuren en motieven zijn sfeerbepalend maar ook de materialen spelen een grote rol. Zo kan je bijvoorbeeld voor een natuurlijke uitstraling kiezen met materialen als sisal, zeegras, kokos, jute, linnen, wol of geitenhaar. Populair zijn de vloerbedekkingen waarin kunstvezels zijn verwerkt. Het meest toegepast is polyamide (nylon), een sterke, licht- en kleurechte, elastische vezel die antistatisch en vuil werend kan worden gemaakt en niet gemakkelijk brandt. Polypropyleen is een andere optie, deze is slijtvast.

Tegenwoordig is vloerbedekking verkrijgbaar in meer structuren dan ooit, zoals bouclé, waarbij de pool uit lussen bestaat; het lage, “fluwelig” aanvoelende velours; het levendige frisé met in elkaar gedraaide garens; en de shag-structuur, waarbij de polen zo lang zijn dat ze losjes “omvallen” en zorgen voor een beetje warrig, speels uiterlijk. Het is uiteraard een kwestie van smaak voor welke structuur je kiest. Hoogpolige vloerbedekking isoleert extra goed, maar houdt ook makkelijk vuil vast.

Welke vloerbedekking past bij jou?

Bij het uitzoeken van vloerbedekking hou je rekening met de ruimte waarin het zal komen te liggen en hoe die wordt gebruikt. Wordt er veel gelopen of gespeeld? Komen er regelmatig kinderen of huisdieren met vieze voeten over de vloer? Heb je meubels met wieltjes die vaak heen en weer geschoven worden? Of wordt de kamer weinig gebruikt?

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}