Verlichting

Verlichting is veel meer dan een lichtbron waarmee je de verschillende kamers in huis verlicht. Met de juiste verlichting kun je een ruimte rustgevend, functioneel, romantisch of juist gezellig maken.

De lampen waarmee je je huis verlicht kunnen bovendien bijdragen aan het totaalplaatje van je interieur. Mits je voor de juiste verlichting en lampen kiest.

Maar hoe doe je dat? En welke soorten verlichting en lampen zijn er eigenlijk? Dat en meer lees je in dit artikel.

Soorten verlichting

In huis doe je van alles: ontspannen, feest vieren, werken, slapen, enzovoorts. Bij al deze dingen hoort een bepaalde soort verlichting. De interieurbranche maakt onderscheid in de volgende vijf soorten verlichting:

  • Basisverlichting
  • Accentverlichting
  • Functionele verlichting
  • Sfeerverlichting
  • Decoratieve verlichting

Basisverlichting

De basisverlichting is het licht dat je vaak gelijk aanzet als je een kamer binnenkomt. Basislicht is directe verlichting en doorgaans fel. Denk aan licht van een plafonnière, hanglampen of spots.

Accentverlichting

Accentverlichting gebruik je om bepaalde onderdelen van het interieur op te laten vallen. Het zijn de  eyecatchers van je inrichting. Denk aan een mooi schilderij, een foto of een bijzonder boek dat je in een boekenstandaard opengeklapt hebt neergelegd.

Accentverlichting herken je aan een directe lichtstraal. Beperk het gebruik ervan, want anders verliest het zijn effect.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is bedoeld om je werkplek mee te verlichten. Het licht heeft meestal een koele kleur (wit) en wordt gebruikt om bijvoorbeeld je bureau of de stoel waarin je de krant leest goed te verlichten.

Functionele verlichting is op zichzelf vaak onvoldoende om een ruimte aangenaam te verlichten. Het is immers direct licht dat op je werkplek is gericht. Combineer functionele verlichting daarom altijd met basisverlichting, zodat de gehele ruimte goed verlicht wordt.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is ideaal voor romantische avondjes op de bank of een gezellige spelletjesavond met het gezin of je vrienden. Het effect van sfeerverlichting wordt daarom ook wel het ‘kaarslichteffect’ genoemd.

Sfeerverlichting is zacht, indirect licht. Denk bijvoorbeeld aan dimbare warme verlichting. Verlichting om de sfeer in huis te verhogen kun je het beste alleen in de slaap- en woonkamer plaatsen. In de keuken, hal, badkamer of het toilet is het meestal niet praktisch, omdat je daar goed wilt kunnen zien wat je aan het doen bent.

Decoratieve verlichting

Bij deze verlichtingssoort kun je denken aan de lampjes die je in de kerstboom hangt, de verlichting voor als je een feestje hebt en iedere andere vorm van verlichting om je interieur mee te decoreren.

Decoratieve verlichting is dus met name bedoeld om de sfeer in je woning te verhogen. Maar omdat het meestal niet permanent is, behoort het niet tot de categorie sfeerverlichting. Vormt de decoratieve verlichting een vast onderdeel van je interieur? Dan is het wel een onderdeel van de sfeerverlichting. Best verwarrend dus!

Soorten verlichting en lampen

Naast het kiezen van de juiste soort verlichting, zijn de lampen waarin de verlichting zit van belang om het gewenste effect te creëren. Het is dus goed om te weten welke soorten lampen er zijn en waarmee je rekening moet houden.

Hanglampen

  • Hanglampen zijn ideaal om als basisverlichting te gebruiken.
  • Wil je veel licht? Kies dan voor een glazen lampenkap. Wil je minder licht? Kies dan voor een dichte kap.
  • Plaats je de lamp boven de eettafel? Let dan op dat je de lamp op de juiste hoogte plaatst, zodat het licht niet in je ogen schijnt.

Vloerlampen

  • Zeer geschikt voor sfeerverlichting.
  • Kies bij voorkeur voor een dimbare vloerlamp, zodat je de hoeveelheid licht op de gewenste sfeer kunt afstemmen.
  • Let op dat de poot of voet van de lamp bij je interieur past.
  • Plaats viltjes onder de voet of poot, zodat je de lamp makkelijk kunt verplaatsen zonder krassen op je vloer te maken.

Tafellampen

  • Met name geschikt voor functionele of decoratieve verlichting.
  • Kies voor een dimbare tafellamp. Dat is met name prettig als je de tafellamp voor functionele of sfeerverhogende toepassingen gebruikt.
  • Let op dat de lamp bij de rest van het interieur past.
  • Plaats viltjes onder de voet of poot om krassen op je tafel te voorkomen.

Plafondlampen en spots

  • Ideaal voor basisverlichting, bovendien heb je geen last van snoeren.
  • Gebruik je plafondlampen in de slaapkamer? Let er dan op dat het licht niet te fel is.
  • Kies voor spots als je bepaalde delen van de kamer extra goed wilt verlichten.

Wandlampen

  • Zeer geschikt om donkere hoeken in huis mee te verlichten. Wandlampen kun je ook uitstekend gebruiken voor accentverlichting.
  • Ook ideaal voor kinderkamers, omdat het licht vaak wat zachter is.
  • Denk goed na over de plekken waar je de wandlampen wilt ophangen. Je moet immers een gat in de muur boren om hem op te hangen.

Bureaulampen

  • Zeer geschikt voor functionele verlichting.
  • Kies voor een bureaulamp met een verstelbare kop, zodat je de verlichting op de gewenste manier kunt richten.
  • Een dimbare bureaulamp is het prettigst. Later op de avond is fel licht immers niet fijn voor je ogen.
  • Zorg dat je naast een bureaulamp ook basisverlichting in de ruimte hebt, dat maakt het prettiger werken.

Behoefte aan lichtadvies op maat?

Vind je het lastig om de juiste verlichting of lampen te kiezen? Dat is niet zo vreemd! Het is niet voor niets dat er verlichtingsspeciaalzaken zijn waar je lichtadvies op maat kunt krijgen. Een voorbeeld hiervan is Paardekooper-Hulst in Naarden.

Tot slot raden we je aan om onze andere blogs over lampen te lezen, zo stap je straks goed ingelezen de deur uit.

Onze meest recente berichten

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

Vloerverwarming biedt veel voordelen waaronder meer wooncomfort

Dit zijn de voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast, zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}