kleur kiezen

Ben je van plan om je huis een nieuw kleurtje te geven? Verf doet wonderen! Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld welk effect een bepaalde kleur heeft, hoe je het beste kunt beginnen met het schilderen en hoe je echt iets bijzonders van de wand kunt maken.

Kies een kleur muurverf niet alleen omdat het de trend is, daar kan je snel spijt van krijgen! Bij het begin van jouw woon make-over, moet je uitgaan en rekening houden met de kleur van de meubels en accessoires welke je al hebt, deze vormen dan de basis van je woonplan. Begin je helemaal met niets, dan kun je geweldig alle kanten op plannen. Onthoud dat bij een sterke aanwezige kleur, het in werkelijkheid altijd donkerder en meer aanwezig is dan op een staaltje stof of papier. Geldt vooral voor behang en verf. Natuurlijk en kunstlicht geven grote verschillen weer in de kleurdiepte. Bij twijfel kies een lichtere kleurtint verf!

TIP! Doe een kleurtest. Probeer eerst een klein potje verf uit op een groot stuk triplex en loop ermee rond op verschillende tijden in je kamer.

Voor je begint:

Hou bij het kiezen van kleuren rekening met de volgende punten:

  • Welke kleuren vind je mooi?
  • Wil je je interieur een rustige uitstraling geven of liever een kleurrijke uitstaling?
  • Wil je je interieur warmer of koeler maken?
  • Waar wordt de ruimte voor gebruikt? Verblijf je veel in de ruimte? Of juist heel weinig?
  • Wil je een kamer groter of juist kleiner laten lijken?
  • Hoeveel daglicht valt er in de kamer?
  • Ligt de kamer op het noorden, zuiden, oosten of westen?
Aan de slag:

– Begin altijd met de wand waar het licht op valt. Schilderen met tegenlicht is namelijk niet makkelijk. Heb je niet voldoende licht? Met twee grote bouwlampen kun je prima werken. Let er wel op dat je kleuren alleen bij daglicht goed kunt beoordelen.- Hou je verf bakje schoon: doe er een plastic zakje overheen en plak het stevig vast met tape. Bij een nieuwe kleur hoef je alleen het plastic te verwijderen.- Bij duurdere kwasten zit er niet voor niets een touwtje om de haren. Voor mooi schilderwerk heb je een kwast met lange haren nodig. Die worden op den duur korter. Door een paar wikkels van het touwtje af te draaien krijgen de haren weer hun oorspronkelijke lengte.

Leuk!

– Iedere muur kan bijzonder worden met een stevig kleurvlak. Schilder het vak gewoon uit de losse pols, de rafelige randen en het ruwe oppervlak zorgen ervoor dat het effect niet te netjes en gekunsteld wordt. Neem tinten die dicht bij elkaar liggen. Dus twee aarde kleuren of een donkere tint voor de wand met een lichter kleurvlak in een “ton-sur-ton” tint.- Je bindt een touwtje aan een potlood en zet het uiteinde van het touwtje vast in het midden van de cirkel. Nu kun je een perfecte cirkel tekenen. Daarna kun je ‘m invullen met verf.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}