the historian
Afgelopen januari kwam de wereld van de textiele interieurinrichting samen in Frankfurt am Main voor de 44e editie van Heimtextil, de belangrijkste internationale vakbeurs voor de woning- en projecttextiel.

Tijdens de Heimtextil werden er vier textiel trends gepresenteerd in het Trend Forum voor het jaar 2013-2014. De presentatie was erg inspirerend en resulteerde in vier karakters die actuele maatschappelijke stromingen belichamen: the historian, the eccentric, the inventor en the geologist. Van tafel- en keukenlinnen, badkamertextiel, behang, meubelstoffen, vloerkleden, decoratiestoffen, zonweringsystemen en meer uniek textiel.

Onder de titel “Being” verbeeldt het Heimtextil trendboek 2013/2014 op compacte en informatieve wijze de gedachten, ideeën, inspiraties, stellingen en uiteenzettingen van de Trendtable-leden. Als voorbeeld presenteert het trendboek actuele avant-gardistische projecten uit interieurvormgeving, architectuur, mode, design en kunst. “De nieuwe trendthema’s richten zich op concepten waarmee we ons allemaal emotioneel verbonden voelen”, benadrukt Anne Marie Commandeur van Stijlinsituut Amsterdam, het Trendtablelid dat dit keer verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Heimtextil-trends. “Er worden ruimten met karakter gecreëerd. Daarbij wordt zowel ingegaan op praktische behoeften als op intieme inspiratie en persoonlijke verlangens.”


WAT ZIJN DE TRENDS?


The historian


Hij is op zoek naar duurzame waarden en ontdekt daarnaast nieuwe manieren om het verleden betekenis te geven voor het heden. Zo houdt hij van exclusieve producten van optimale ambachtelijke kunst. Hij wordt geïnspireerd door de late 16de en 17de eeuw, tijdperken met een rijkdom aan historische kunst en ambachtelijk talent. Aansprekende ornamenten, overvloedige versieringen en veredelde details stralen een aristocratische dynamiek uit. De historicus is een liefhebber van luxe met gevoel voor de kwaliteit en herkomst van de objecten. Hier is zowel textiel in layer-look te vinden als netweefsel en artistieke borduursels. Een groot aantal verschillende technieken en materialen – van kantwerk tot en met lasercuts – illustreren de bandbreedte van de historische maar ook futuristisch aandoende ambachtskunst. Goud-, brons- en koperglans en geraffineerde spiegelingen aan de materiaaloppervlakken verlichten schaars verlichte ruimten. De kleuren in de ruimte zijn tamelijk gedekt en worden gekenmerkt door geheimzinnige schakeringen.

the historian
the historian


The eccentric

Zijn hartstocht gaat uit naar extravagante ontdekkingen die tijdloze kwaliteit en een decoratief karakter met elkaar verbinden. Hij is op zoek naar unicaten, curiositeiten en originelen met exotische of etnische invloeden. Het moet traditioneel en oorspronkelijk zijn. De moderne dandy en bohémien houdt van elegant textiel, bijv. handgekleurde zijde of opvallend glanzende imitaties van slangenhuid, op kostuumstoffen geïnspireerde bekledingsstoffen, of oosterse jacquard. In zijn leefomgeving vindt men patronen met folkloristische bloemen. Wandbekledingen zijn afgeleid van textiele voorbeelden. De overheersende kleuren zijn Aziatisch geïnspireerd en spelen op een ongewone manier samen.

the eccentric
the eccentric


The inventor

De uitvinder ziet er een uitdaging in om dingen te ontwikkelen die het leven spannend maken. Hij werkt aan concepten die zowel functionaliteit en plezier alsook wellness en genot verenigen. Zijn verlangen voert hem naar onontdekte werelden vol wonderen en avonturen. Hij probeert nieuwe dingen uit, hetgeen in hoge mate bepalend is voor de vormgevingsprocessen. Stoffen worden letterlijk tot leven gewekt: ze slingeren, fladderen en groeien als bloemige ornamenten – uiterst zinnelijk en prettig aanvoelend. De mens experimenteert met ongebruikelijke bekledingsstoffen, openwork-rasters en vlechtwerk. Geschuimd textiel zorgt voor een luchtige volheid en geeft ruimten en meubelen een nieuwe uitstraling. Ook technische sluiers, iriserende folies en latex worden toegepast. Vederlichte constructies spelen met licht en spiegelingen. Levendige kleuren zorgen voor buitengewone contrasten en wekken nieuwsgierigheid op.

the inventor
the inventorThe geologist

De natuurliefhebber waardeert en beschermt de aarde met al haar kostbaarheden. Hij onderzoekt haar tot in de diepste lagen en begeeft zich op een ontdekkingsreis naar het onbekende en onverwachte. Hij is bekend met de kwaliteit en de herkomst van een product en wordt gefascineerd door de onregelmatigheden van geologische oppervlakken. Natuurlijke structuren worden in zijn omgeving opgewaardeerd door bonte aspecten van mergel en kronkelende, virale patronen, aangevuld met een grove korrelstructuur, schorsachtige marmering en rustiek leer, dierenhuid of natuurkurk. Vlekeffecten geven tamelijk nuchtere oppervlakken een zekere levendigheid. Een gebroken, geheimzinnige glans komt als een schittering uit de materialen tevoorschijn. Het kleurenschema weerspiegelt de geheimzinnige, donkere kant van de natuur. Intensieve kleuren worden gecompleteerd door tinten van een giftige intensiteit en door een metallic glans.

The geologist
The geologist

Met dank aan AINB & heimtextilOnze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}