Warmtepompen zijn een duurzame oplossing om je woning mee te verwarmen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, ieder met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel vertellen we je er alles over, zodat je straks voor de juiste warmtepomp kiest.
Wat is een warmtepomp eigenlijk?
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. De pomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Vervolgens zet de pomp de warmte om in energie om je woning mee te verwarmen.
Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
- Volledig elektrische warmtepomp
- Hybride warmtepomp
Volledig elektrische warmtepomp
Deze soort warmtepomp zorgt voor de verwarming van je gehele huis, inclusief warm water. Het voordeel daarvan is dat je geen gasaansluiting meer nodig hebt. Je elektriciteitsrekening gaat daardoor omhoog, maar dat kun je ondervangen door te investeren in zonnepanelen.
Een belangrijk voordeel van een volledig elektrische waterpomp, is dat de pomp ook kan koelen. Erg fijn met de warme zomers van tegenwoordig!
Het nadeel van volledig elektrische warmtepompen is dat je woning zeer goed geïsoleerd moet zijn. Anders is de werking ontoereikend.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een HR-combiketel en een kleine elektrische warmtepomp. Het is mogelijk om je bestaande cv-ketel met een warmtepomp te combineren, maar en zijn ook kant-en-klare systemen verkrijgbaar.
Het grote voordeel van een hybride warmtepomp, is dat je zo’n 75% op het gasverbruik kunt besparen. De ‘traditionele’ cv-ketel slaat aan op het moment dat er flink gestookt moet worden of als de warmtepomp het water uit de kraan onvoldoende kan verwarmen.
Daarmee is de combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp een uitkomst voor mensen die een woning hebben die niet optimaal geïsoleerd is.
Net zoals bij volledig elektrische warmtepompen gaat het elektriciteitsverbruik bij hybride warmtepompen flink omhoog. Daardoor is het aan te raden om in zonnepanalen te investeren.
Warmtepompen en subsidie
Voor een warmtepomp moet je flink in de buidel tasten. De prijzen lopen uiteen van zo’n € 5.000,- voor een hybride pomp, tot € 25.000,- voor een volledig elektrische warmtepomp.
Goed om te weten: de overheid biedt een subsidieregeling aan om de investering wat lager te maken: de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Je kunt in aanmerking komen voor subsidie als je aan de gestelde voorwaarden voldoet, bekijk de voorwaarden hier.
Warmtepompen en isolatie
Zoals je hebt gelezen, is goede isolatie van je woning belangrijk als je een warmtepomp als verwarmingssysteem wilt gaan gebruiken. Hoe lager de aanvoertemperatuur in het verwarmingssysteem is, des te beter de warmtepomp presteert.
Het is dus zaak dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. Is je woning momenteel nog niet goed geïsoleerd? Investeer dan eerst in goede isolatie. Denk hierbij aan de volgende isolatievormen:
Spouwmuurisolatie
Hierbij wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning met isolatiemateriaal gevuld. Isolatiespecialisten boren gaatjes in de voegen en spuiten het materiaal in de spouw.
Vloerisolatie en kruipruimte isolatie
Bij vloerisolatie wordt onder de vloer isolerend materiaal aangebracht. Vaak is dit folie of een ander isolerend materiaal. Je kunt het isolerende effect versterken door de kruipruimte te isoleren, bijvoorbeeld met piepschuim isolatiechips.
Meer informatie over het isoleren van je vloer vind je hier: isolatie.net/vloerisolatie.
Dakisolatie
Warmte stijgt op, dus via een dak dat niet geïsoleerd is gaat veel warmte verloren. Door isolatieplaten aan de binnenzijde van het dak aan te brengen reduceer je het warmteverlies.
Naast de bovenstaande isolatievormen is het belangrijk om in isolatieglas te investeren. Alles wat je hierover moet weten lees je op isolatieglaswijzer.nl.