Plafond bekleden

Net zoals voor de afwerking van de vloer en de muren, kun je ook met het plafond alle kanten op. Zo kun je het plafond bekleden met een PVC spanplafond, kurk of Gyproc plafondplaten. In dit blog vertellen we je meer over deze mogelijkheden en de voordelen per soort plafondbekleding.

Spanplafond

Een spanplafond is een strakgespannen kunststofdoek dat onder een bestaand plafond wordt aangebracht. Spanplafonds bieden als voordeel dat ze leverbaar zijn in tal van kleuren en afwerkingen zoals glans, hoogglans en mat.

Daarnaast is het mogelijk om reliëfverschillen in het doek aan te brengen en kun je er zelfs foto’s op printen. Door de vele afwerkingsmogelijkheden past een spanplafond dus bij vrijwel iedere interieurstijl.

Spanplafonds en materialen

Het spanplafond kan van PVC of polyester worden gemaakt. Qua afwerkingsmogelijkheden verschillen de materialen niet veel, maar qua eigenschappen zijn er wel verschillen:

  • Polyester is robuuster dan PVC en heeft betere vuilafstotende eigenschappen.
  • PVC heeft betere vochtwerende eigenschappen en is afwasbaar.

Om te bepalen welk materiaal je het beste voor jouw woning kunt kiezen, raden we je aan om bij meerdere klusbedrijven om advies en prijsopgaves te vragen. Op die manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden, welk materiaal voor jouw situatie het beste is en kun je de prijzen met elkaar vergelijken.

Kurkplafond

Kurk is misschien niet het eerste materiaal waar je aan denkt bij plafondbekleding. Toch is kurk het overwegen waard. Het materiaal geeft een natuurlijke en warme uitstraling aan je ruimte, is leverbaar in diverse kleuren en structuren en is bovendien milieuvriendelijk.

De boom waar kurk van wordt gemaakt, de kurkeik, is immers een hernieuwbare bron. Andere redenen om voor plafondbekleding van kurk te kiezen, zijn:

  • De warmte-isolerende eigenschappen. Kurk laat weinig tot geen lucht door waardoor de warmte in huis beter behouden blijft.
  • De vochtwerende en geluiddempende eigenschappen

Biedt kurk alleen maar voordelen? Nee, het nadeel is dat het materiaal door zonlicht iets kan verbleken. Bedenk dus goed of je dit een probleem vindt.

Gyproc plafondplaten

Met Gyproc platen als plafondbekleding geef je het plafond een strakke uitstraling. De plafondplaten worden in stalen rachels bevestigd. Vervolgens wordt het plafond geplamuurd, zodat er een glad oppervlak ontstaat dat op vele manieren kan worden afgewerkt. Bijvoorbeeld met verf of behang.

Een groot voordeel van een Gyproc plafond is dat je keuze hebt uit diverse gipsplaten. Afhankelijk van de ruimte kies je de juiste plaat. Zo zijn er bijvoorbeeld vochtbestendige gipsplaten voor de badkamer en platen die speciaal zijn gemaakt om met stuc af te werken. Ideaal voor in de woonkamer.

Welke plafondbekleding kun je het beste kiezen?

Dat hangt van een aantal zaken af, bijvoorbeeld van de gewenste uitstraling en afwerking. Ons advies is om je online eerst te oriënteren op de mogelijkheden.

Bijvoorbeeld op sites als Pinterest. Hier zijn vele voorbeelden van plafondbekleding te vinden. Maak een selectie van wat je mooi vindt en vraag enkele klusbedrijven vervolgens om een advies dat op je wensen is afgestemd. Zo kom je tot een weloverwogen besluit!

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}