Huis isoleren

De wintermaanden staan voor de deur, dus het wordt kouder in huis. Maar om het behaaglijk te houden, hoeft de kachel niet per se steeds aan te slaan.

Door je woning namelijk goed te isoleren kun je de koude lucht beter weren en hoef je minder te stoken. Maar wat zijn de mogelijkheden om je woning te isoleren? Wat zijn de kosten? En wat levert het je op? Dat vertellen we je in dit artikel.

Let op: de kosten en besparingen die in dit artikel worden genoemd zijn indicatief. De daadwerkelijke bedragen hangen af van diverse factoren, zoals:

  • Het type woning
  • Het bouwjaar
  • Het te isoleren oppervlak
  • Het gebruikte isolatiemateriaal
  • Je stookgedrag

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee muren. Tussen de muren zit een ruimte, de spouw. Bij woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd is de spouw vaak niet geïsoleerd. Daardoor gaat er warmte via de muur verloren. 

Bij het isoleren van de spouwmuur worden er kleine gaatjes in de voegen geboord waardoor het isolatiemateriaal in de spouw wordt gespoten. Afhankelijk van de breedte van de spouw kan een isolatiespecialist je adviseren over welke materiaal het beste gebruikt kan worden.

Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het op?

De kosten en de besparing die spouwmuurisolatie je oplevert verschillen per type woning. Voor een rijtjeshuis kun je uitgaan van zo’n € 800,- aan kosten en een besparing op je energierekening van zo’n € 250,- per jaar. Na een jaar of 4 heb je de investering dus al terugverdiend.

Wat als je geen spouwmuur hebt?

Is dat geval kun je de gevel isoleren. Bij gevelisolatie worden er aan de buitenkant van de muren isolatieplaten bevestigd. De platen worden afgewerkt met stucwerk, steenstrips of een andere soort gevelbekleding.

Een belangrijk aandachtspunt bij gevelisolatie, is dat de uitstraling van je woning verandert. Daarom dien je een vergunning aan te vragen bij het Omgevingsloket.

Wat kost gevelisolatie en wat levert het op?

De kosten en opbrengsten voor gevelisolatie kunnen flink uiteenlopen. Voor een tussenwoning liggen de kosten rond de € 5.000,-. Voor een vrijstaand huis kan dat zomaar het viervoudige zijn, doordat er meer muren zijn die geïsoleerd moeten worden.

Bedenk wel: hoe meer muren je isoleert, hoe groter de besparing. Voor een tussenwoning is de besparing zo’n € 300,- per jaar. Voor een vrijstaand huis bespaar je al snel € 1.000 tot € 1.500 per jaar.

Vloerisolatie

Met een goed geïsoleerde vloer bespaar je niet alleen op de stookkosten, maar heb je ook minder last van koude voeten. Het is het eenvoudigst om de vloer via de kruipruimte te isoleren. De kruipruimte moet daarvoor minimaal 35 centimeter hoog zijn.

Een isolatiespecialist kan je adviseren over welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor jouw woning. Als je geen kruipruimte hebt of de kruipruimte te laag is, kun je een isolerende onderlaag direct onder de vloer aanbrengen.

Wat kost vloerisolatie en wat levert het op?

De kosten voor vloerisolatie hangen af van het type woning en het bouwjaar. Voor een rijtjeshuis dat voor 1975 is gebouwd kun je uitgaan van zo’n € 1.400,- kosten en een energiebesparing van zo’n
€ 200,- per jaar.

Vloerverwarming

Naast het isoleren van de vloer kun je het wooncomfort verder verhogen door vloerverwarming aan te laten brengen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn niet alleen stenen vloeren met vloerverwarming te combineren. Een houten vloer met vloerverwarming is bijvoorbeeld ook een mogelijkheid. Kortom, oriënteer goed op de mogelijkheden om ‘oh, als ik dat had geweten dan…’ momenten te voorkomen.

Dakisolatie

Warmte stijgt op, dus als je dak niet geïsoleerd is koelt je huis weer snel af. Dakisolatie is daardoor zeer effectief om het aangenamer te maken in huis. Het isoleren van het dak kan via de buiten- en binnenzijde. Aan de binnenzijde kun je eenvoudig zelf isolatiepanelen aanbrengen. Het isoleren van de buitenzijde van het dak (onder de dakpannen) kun je beter uitbesteden.

Wat kost dakisolatie en wat levert het op?

De kosten hangen af van of je de binnenzijde, de buitenzijde of allebei de zijden van het dak isoleert. Isoleer je de binnenzijde zelf dan bespaar je ook flink op het arbeidsloon dat je anders aan een isolatiespecialist zou moeten betalen.

Stel, je besteed het werk uit. Houd dan rekening met een investering van zo’n € 4.000,- voor een rijtjeshuis met een schuin dak dat voor 1975 gebouwd is. Heb je een plat dak, dan ligt de investering rond de € 3.000,-.

Afhankelijk van je stookgedrag bespaar je met dakisolatie zo’n € 400 tot € 600,- per jaar. Het bedrag hangt onder andere af van het feit of je de zolder wel of niet verwarmde voordat je het dak isoleerde.

Je huis isoleren met een klein budget

Heb je een beperkt budget? Dan is het goed om te weten dat er naast de besproken vormen van isolatie, nog tal van andere manieren zijn om het aangenamer te maken in huis. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van tochtstrips en het gebruik van radiatorfolie. Meer tips lees je op het blog van Karwei en op isolatie.net.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}