Design meubelen, gemaakt van 100 procent afvalhout: dat zijn de tafels van meubelfabriek Herso. In het dorpje Loosbroek in Brabant ontwerpen en produceren Herso’s houtmeesters duurzame, houten tafels. No Waste is het motto: geen enkel stukje hout blijft ongebruikt.

“Hout is net als een batterij gebouwd van CO2 . Met andere woorden: hout leeft en zit boordevol energie. Je moet dus wel gek zijn om zoiets moois zomaar weg te gooien,” vertelt Rik Ruigrok, eigenaar van meubelfabriek Herso.

Herso ontstond in 2000, nadat Ruigrok het bedrijf van zijn schoonvader overnam. “Schoonvader had wat opslag, waaronder een paar honderd gedateerde houten tafels. Daarmee zijn we gaan experimenteren: verzagen, schaven, combineren, verlijmen met een zelf ontwikkelde methode. Zo kunnen we eindeloos hergebruiken, zonder in te boeten op de kwaliteiten van het hout.”

Duurzame tafels, bestaande uit honderden aan elkaar geplakte stukjes hout in allerlei vormen en tinten zijn het resultaat. Ruigrok: “Het is een heel karwei om deze stukjes hout niet te laten wijken. Elk stuk hout heeft een verschil in uitzetten, krimp en hardheid. We hebben een techniek gevonden waarbij het tafelblad als één stuk beweegt. Het precieze geheim vertel ik niet, maar tijd is een van de belangrijkste bestanddelen. Lang schuren en vooral veel laten rusten. Daar gedijt hout goed bij.”

meubelfabriek herso

No Waste

No Waste is Herso’s motto: daarom blijft geen enkel stukje hout ongebruikt. Alle tafels worden gemaakt van 100 procent afvalhout, afkomstig uit alle uithoeken van Nederland. “We gebruiken elk stuk hout dat op ons pad komt. Ik heb hier nog steeds deuren uit kloosters staan, latten van bedbodems, oude stukken van banken, plafonds:  je kunt het zo gek niet verzinnen.” Zelfs de restanten die tijdens het maken van de tafels ontstaan worden gebruikt: een bedrijf maakt er bio-alcohol, gepatenteerde kattenbakvulling en compost van.

Bijzondere projecten

Herso maakt met name tafels in opdracht, maar is ook actief voor ontwerpers als Friso Dijkstra, Claartje ten Have en Roderick Vos. Daarnaast recyclet Herso volledige interieurs; afgedankte meubels worden weer verwerkt tot iets nieuws. Zo werd voor het kantoor van ABN Amro in Amsterdam een tafel geproduceerd van oude kantoormeubelen. Stukjes spaanplaat, MDF en multiplex maken de acht meter lange tafel tot een grafisch hoogtepunt.

Ook het maken van een tafel voor het Udense ziekenhuis leverde een bijzonder project op. Bewoners uit het gebied rondom het ziekenhuis werd gevraagd hun oude hout en bijbehorende verhalen naar Herso te brengen. Het oude hout werd in de tafel gebruikt, terwijl de bijbehorende verhalen in een boek gebundeld werden. Zo ontstond er een tafel die alle dorpen rondom het ziekenhuis met elkaar verbindt.

Over Rik Ruigrok

Rik Ruigrok (Den Haag, 1963) is autodidactisch meubelmaker en eigenaar van Herso. Vanuit zijn meubelfabriek in het Brabantse Loosbroek maakt hij met een team vakmannen duurzame design meubels.

www.herso.nl

meubelfabriek herso

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}