Houten vloer oud grijs voorbeeld 2.

Houten vloeren geven een natuurlijke en warme uitstraling aan je interieur. Met het juiste legpatroon kun je die uitstraling versterken. Zo geeft het Versailles patroon een chique uitstraling aan de ruimte en zorgt de Hongaarse punt voor een strakke look.

Sta je op het punt om een houten vloer te kopen? Dan is het dus aan te raden om na te gaan welk legpatroon het beste bij je wensen en de ruimte past. Lees verder om te weten te komen welke legpatronen mogelijk zijn.

Kopshout patroon

Dit patroon herken je aan de kleine blokjes die afkomstig zijn uit de dwarsrichtingen van de boomstam. Een vloer met het kopshout patroon wordt daarom ook wel ‘blokjesvloer’ genoemd. De jaarringen zijn in elk blokje terug te zien, waardoor de vloer een levendige uitstraling heeft.

Een kopshout vloer is zeer stevig en slijtvast en wordt vastgelijmd op de ondervloer. Goed om te weten: een combinatie met vloerwarming is niet mogelijk.

Kopshout-vloeren
Bron foto: Uipkes

Versailles patroon

Als je van chique houdt, dan is het Versailles patroon een goede keuze. Het patroon is namelijk gebaseerd op de vloer die Lodewijk XIV in het paleis van Versailles liet leggen. De houten vloer wordt in de vorm van een diagonaal vlechtwerk gelegd, waarbij de randen van ieder vlechtwerk met een vierkant kader omringt wordt.

Dat het legpatroon op de middeleeuwen is gebaseerd, wil overigens niet zeggen dat het alleen bij een klassiek interieur past. Ook bij een moderne inrichting komt de vloer uitstekend tot zijn recht.

Versailles patroon
Bron foto: Uipkes

Hongaarse punt

Wil je een patroon dat een rustige en strakke uitstraling geeft? Kies dan voor het Hongaarse punt patroon. De houten vloerdelen worden bij dit legpatroon onder een hoek van 60 graden gelegd en sluiten op de bovenzijde op elkaar aan. Daardoor ontstaan er sergeantstrepen in het patroon.

Hongaarse punt
Bron foto: Uipkes
Meer informatie over het Hongaarse punt patroon.

Visgraat patroon

Het visgraat patroon is een tijdje niet veel toegepast, maar is tegenwoordig weer helemaal in. De vloer toont overeenkomsten met de Hongaarse punt, maar bij het visgraat patroon worden de links en rechtse vloerdelen onder een hoek van 90 graden gelegd.

Aan de bovenzijde van de plank ligt de kopse zijde haaks tegen de lange zijde van de andere plank, waardoor je een klassieke uitstraling krijgt, maar dan met een moderne twist. Vind je het patroon te druk? Dan is de Hongaarse punt een betere keuze.

Visgraat vloeren
Bron foto: Uipkes
Meer informatie over het visgraat patroon.

Planken patroon

Het planken patroon is het meest bekende legpatroon. Het is tijdloos en zorgt voor rust in de ruimte. Iedere plank heeft een schuine rand die zich aan de lange zijde bevind. Deze rand wordt ook wel de V-naad of veilingrand genoemd. De rand zorgt ervoor dat de planken mooi tot hun recht komen.

Houten vloeren kunnen echter ook zonder V-naad geleverd worden, waardoor de vloer een zeer strakke uitstraling krijgt met een mooi glad oppervlak.

Planken patroon
Bron foto: Uipkes
Meer informatie over het planken patroon.

Legmethoden voor houten vloeren

Naast de verschillende legpatronen, zijn er ook diverse legmethoden voor houten vloeren. Meestal wordt er over verlijmd of zwevend gesproken. Het verschil merk je onder andere op als je over de vloer loopt. Een vloer die verlijmd is maakt een massief geluid, terwijl een vloer die met de zwevende legmethode is gelegd als een echte hout vloer klinkt.

Beide legmethoden hebben dus hun eigen karakteristieke eigenschappen, al zijn ze niet allebei even geschikt voor elke situatie. Zo verdient de zwevende methode de voorkeur als je in een appartement woont, omdat je onderburen dan geen last hebben van het geluid als je over de vloer loopt.

Kortom, vraag je houten vloeren specialist om advies over welke legmethode het beste bij jouw situatie past.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}