Lamelparket-schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten er beschadigingen in de vloer en wil je die herstellen? Dan is het schuren en opnieuw afwerken van het lamelparket de oplossing.

Echter, als je een lamelparketvloer hebt die met olie is afgewerkt is schuren niet altijd nodig. Kleine beschadigingen en krassen kunnen meestal met olie worden weggewerkt. Ook het plaatselijk bijwerken van de vloer is mogelijk.

Bij gelakt lamelparket kan dit niet en moet de vloer altijd geheel geschuurd worden alvorens je hem opnieuw kunt lakken.

Meer weten?

Bezoek dan het blog van Uipkes Houten Vloeren. Hier vind je een uitgebreid artikel met alle praktische informatie over het schuren van lamelparket.

Wanneer is het nodig om lamelparket te schuren?

Lamelparket kan worden geschuurd wanneer de kleur of afwerking niet meer naar wens is, er beschadigingen in de vloer zitten, of wanneer het opnieuw oliën niet het gewenste resultaat geeft. Ook versleten lamelparket kan baat hebben bij een schuurbeurt.

Kan ik zelf mijn lamelparket schuren of moet ik een professional inschakelen?

Hoewel het mogelijk is om zelf lamelparket te schuren, is het een uitdagende klus die nauwkeurigheid en ervaring vereist. Een onjuiste schuurtechniek kan de vloer beschadigen. Voor het beste resultaat kan het raadzaam zijn om een specialist in te schakelen.

Hoe vaak kan lamelparket worden geschuurd?

Lamelparket heeft een toplaag die meerdere keren geschuurd kan worden. Echter, na een bepaald aantal schuurbeurten kan de toplaag te dun worden, waardoor verder schuren niet meer mogelijk is. Het exacte aantal schuurbeurten hangt af van de dikte van de toplaag. Een professional zal gemiddeld  ca 0,7mm per schuurbeurt van de toplaag af schuren. Dit is afhankelijk van de staat van de vloer. 

Welke afwerking kan ik kiezen na het schuren van mijn lamelparket?

Na het schuren kan lamelparket worden afgewerkt met lak hardwax of olie. Lak en hardsax bieden een beschermende laag aan de oppervlakte, terwijl olie in het hout trekt en bescherming biedt van binnenuit. De keuze tussen lak, hardsax  en olie hangt af van persoonlijke voorkeur en de gewenste uitstraling.

Wat zijn de voorbereidingen die ik moet treffen voordat ik begin met schuren?

Voordat je begint met schuren, is het belangrijk om de ruimte volledig leeg te maken. Loszittende vloerdelen moeten worden vastgezet en uitstekende spijkers moeten worden ingeslagen. Eventueel kan je kapotte of beschadigde vloerdelen repareren. Het is ook essentieel om te zorgen voor een stofvrije omgeving.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}