keukentrends

De keuken is vaak het middelpunt van het huis zijn, waar de grenzen tussen kookruimte, eetgedeelte en huiskamer vervagen. Een van de belangrijkste onderdelen van de keuken is de apparatuur.

Voor een groot deel ook bepalend voor de sfeer in je keuken. Belangrijk is dat je bij het uitzoeken van keuken apparatuur eerst kijkt naar je eigen kookgewoonten. Het uitzoeken van keukenapparatuur zorgt dan ook vaak voor een dilemma, er is zo veel keuze. De soort kookplaat heeft direct te maken met de bereiding van je favoriete gerechten.

❥ Ga je koken op gas? Keramisch of Inductie?

Op Gas koken is energiezuinig en de hitte is direct te regelen. Gaskookplaten zijn geschikt voor alle typen pannen en de meeste gaskookplaten zijn voorzien van een elektrische ontsteking. De warmte is doorgaans zeer goed te regelen waardoor je minder kans loopt op aangebrand eten. Keramisch koken werkt eigenlijk op dezelfde manier als het klassieke elektrische koken. In plaats van de ronde zwarte elektrische platen is een keramische kookplaat voorzien van een dikke glasplaat.

Een gloeispiraal verwarmt de kookplaat met als nadeel dat de de plaat langzaam opwarmt en lang heet blijft. Hij is wel makkelijk schoon te houden. Inductie kookplaten werken op magneten. Het magnetische veld zorgt voor een snelle verwarming van de pan. Een Inductie kookplaat wordt minder warm en koelt ook sneller af. Voordeel van inductie koken is dat het verwarmingsproces stopt zodra je de pan van het fornuis haalt.

❥ Bedenk goed of je voor een oven kiest, een magnetron of een combi-magnetron.

De oven is al heel lang een vertrouwd apparaat in onze keukens. Tegenwoordig is de magnetron ook niet meer uit onze huishoudens weg te denken. Ovens die beschikken over een magnetronfunctie maken het mogelijk om een gerecht te garen met de magnetron en aan de buitenzijde het gerecht te bruinen door gebruik van de gril functie.

Een magnetron kan je ook gebruiken voor het snel opwarmen. Combi-magnetronnen zijn er voor serieus kook en bakwerk. Een Combi-magnetron is een echte alleskunner. Hij heeft de functies van een oven én een magnetron die apart of gecombineerd in te schakelen zijn.

❥ De stoomoven is een ware trend! Het grote voordeel van stomen is dat vitamines, geur en smaakstoffen dankzij een snelle verhitting onder hoge druk optimaal bewaard blijven. Overkoken en aanbranden is verleden tijd. In relatief weinig tijd worden gerechten knapperig en sappig.

❥ Een keuken dient zo snel en goed mogelijk gelucht te worden. Niet omdat het stinkt maar je wilt natuurlijk niet dat je hele huis naar eten ruikt. Tegenwoordig worden afzuigkappen gemaakt van mooie materialen met aparte vormen, gedurfde kleuren en royale afmetingen. Houd rekening met de installatie van je nieuwe afzuigkap. Veelgehoorde klachten over afzuigkappen zijn voor namelijk dat hij niet goed “afzuigt” of “lawaai maakt”.

❥ Eten koken is natuurlijk leuk! Het opeten is wellicht nog leuker! Daarna is het tijd voor de afwas. Een slimme kok zet na gebruik de vaat gelijk in de vaatwasser. De moderne vaatwasser is geheel instelbaar, fluisterzacht en milieubewust. Alle vaatwassers zijn tegenwoordig voorzien van een waterstop. Houd rekening bij de aankoop van je nieuwe vaatwasser met je energie rekening. Is de vaatwasser energiezuinig? Let ook op de wasprogramma’s, deze kunnen variëren en het is belangrijk dat de programma’s aansluiten op jouw behoeftes.

❥ Wie denkt dat het uiterlijk van een koelkast of vriezer niet belangrijk is heeft het mis. De vorm, kleur en uitstraling zijn juist belangrijk voor de look en feel van jouw nieuwe keuken. Een aantal zaken zijn belangrijk als je een nieuwe koel of vries kast aanschaft. De inhoud, steraanduiding, invries capaciteit, energieverbruik! Leuk extraatje is de ice-dispender met bijvoorbeeld ijsklontjes!

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}