Wil je misschien een nieuwe keuken kopen?
Een nieuwe keuken kopen doe je niet iedere dag. En een keuken kopen kost veel geld. Daarom is het extra belangrijk niet te snel te beslissen. En om te weten waar je voor tekent als je een handtekening zet. Hieronder geven we wat tips.
Maatschets
Bij een nieuwe keuken kopen neem je een maatschetsje mee naar de keukenspecialist van de ruimte waarin de keuken moet komen en geef daarop ook de hoogte van het plafond ende maten en plaats van ramen, deuren en de radiator aan. Gebruik bij uw planning een checklist zodat u niets over het hoofd ziet. Zo voorbereid bent u een plezierige en zinvolle gesprekspartner voor uw keukenadviseur. Met uw ideeën en zijn vakmanschap bent u verzekerd van méér dan kookplezier. Een goede voorbereiding is, zeker bij het plannen van een keuken kopen, absoluut meer dan het halve werk!
Speciale korting
Bij het kopen van een keuken is het heel gewoon om te onderhandelen over de prijs. De verkoper kan u een speciale prijs of een gratis apparaat aanbieden. Of u kunt zelf om korting vragen. Soms zal de verkoper zeggen dat een speciale prijs alleen geldt als je diezelfde dag nog besluit om de keuken te kopen. Maar neem daardoor niet een overhaaste beslissing. De speciale prijs geldt een paar dagen later ook nog wel, want de verkoper wil tenslotte gewoon de keuken verkopen. Je hebt dan de tijd om echt goed na te denken of u de keuken wilt.
Een handtekening zetten
Zet pas je handtekening ergens onder als je zeker weet dat je de keuken wilt kopen. De verkoper kan je bijvoorbeeld vragen om je handtekening te zetten onder een offerte of aanbod. Dat betekent dat je op dat moment de keuken koopt. Als je later besluit dat je de keuken niet wilt, moet je toch geld betalen. Je betaalt dan annuleringskosten, en dat is vaak al 30% van de prijs van de keuken.
Je kunt van tevoren met de verkoper afspreken dat je minder annuleringskosten betaalt. Maar nog beter is het de beslissing uit te stellen. Zet pas een handtekening als u helemaal zeker weet dat je de keuken wilt kopen.
Optie op een keuken
Bent je nog aan het verbouwen of bent je nog bezig een huis te kopen? In de keukenwinkel kunt je een “optie” op een keuken nemen. Zo kun je nu nog profiteren van een speciale kortingsactie. Een optie betekent dat je alvast een keuken koopt, maar dat je er bepaalde afspraken bij maakt. Dit zijn voorbeelden van afspraken bij een optie:
- Je beslist later in welke kleur of maten je de keuken wilt.
- De koop gaat niet door als je toch het huis niet kunt kopen.
- De koop gaat niet door als het niet lukt om het geld ervoor te lenen.
- Kan de koop niet doorgaan? Laat dat dan op tijd weten aan de verkoper!
Heb je alleen een prijs voor de keuken afgesproken, maar nog geen keuken uitgezocht? Dat is volgens de wet niet genoeg informatie voor een koopovereenkomst. Dat betekent dat je volgens de wet een ongeldige koop hebt gesloten.
Aanbetaling
Soms vraagt een verkoper om een aanbetaling. Dat betekent dat je alvast een deel van de prijs betaalt. In de algemene voorwaarden van de koopovereenkomst staat of je wel of niet een aanbetaling moet doen. Vraag de verkoper van tevoren of je moet aanbetalen. En hoeveel je moet aanbetalen.
Wilt u niet aanbetalen, of wilt u minder aanbetalen? Ga dan naar een andere winkel.
Wat is het nadeel van aanbetalen?
Het nadeel van aanbetalen is dat je een kleine kans hebt dat je geld kwijtraakt. Dat kan gebeuren als de winkel failliet gaat nadat je een aanbetaling hebt gedaan.
Koopt je een keuken bij een CBW-winkel? Dat is een winkel die is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen. Bij deze winkels betaal je bij de aankoop van een keuken 15% aan. Dat staat in hun voorwaarden. De aanbetaling van 15% is gegarandeerd als de winkel failliet gaat. Een andere CBW-winkel neemt de koop en de aanbetaling over. Je moet dan dus nog 85% betalen.
