Thuis is dé plek waar je tot rust komt en kunt ontspannen. Wanneer je last hebt van een allergie, zoals bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie, wil je daar dus zo min mogelijk last van hebben. Gelukkig zijn er diverse manieren om dat voor elkaar te krijgen. In dit artikel helpen we je op weg en delen we diverse tips tips met je over hoe je je woning allergievrij kunt inrichten.

Banken en stoelen

Banken en stoelen met een stoffen bekleding zijn ideale plekken waar vuil zich kan ophopen. Schaf daarom liever leren stoelen en banken aan. Leer kun je eenvoudig schoonmaken. Een goed alternatief voor leren stoelen, zijn houten stoelen. Kies daarbij voor modellen die strak zijn afgewerkt, dus zonder veel naden en kieren waarin vuil zich eenvoudig kan ophopen.

De vloer

Een houten vloer kun je goed stofzuigen en dweilen en past daardoor uitstekend in een allergievrije inrichting. Bovendien is een houten vloer een aanwinst voor je inrichting wanneer je en warme en landelijke uitstraling aan het interieur wilt geven.

Een bijkomend voordeel van hout is dat het een hernieuwbare bron is, omdat we bomen immers kunnen aanplanten. Een vloer van hout is dus niet alleen goed om de kans op een allergische reactie te verkleinen. Het is ook een duurzame vloerkeuze.

Laminaatvloeren en vloeren van PVC zijn ook bijzonder goed geschikt voor als een stofvrije omgeving belangrijk is. Al zijn dit soort vloeren geen ‘echte’ houten vloeren. Ze bestaan namelijk voornamelijk uit kunststof. De houtlook die je ziet, is in werkelijkheid een print die onder de slijtlaag is aangebracht. Laminaat en PVC zijn qua duurzaamheid dus een minder goede keuze.

Decoraties

Hoewel decoraties niet een allergische reactie hoeven op te roepen, is het aan te raden om het aantal decoraties in het interieur te beperken. Om je woning goed schoon te houden, moet je immers overal goed bij kunnen. Wanneer er veel decoraties in je woning staan, ben je iedere keer veel tijd kwijt aan het verplaatsen van de spullen. Dat werkt niet prettig.

Vind je je woning maar kaal zonder decoraties en wil je toch hier en daar wat neerzetten? Dat is natuurlijk prima. Zolang je maar geen tapijt of andere stoffen kleedjes neerlegt. Dergelijke kleedjes zijn namelijk plekken waar huisstofmijten zich bijzonder goed thuis voelen.

Raamdecoraties

Voor wat betreft de raamdecoraties is het aan te raden om voor gladde materialen te kiezen. Denk aan luxaflex, shutters of rolgordijnen. Dergelijke raamdecoraties trekken relatief weinig stof aan en kun je met een vochtige doek eenvoudig stofvrij maken. Wil je meer weten over de mogelijkheden van raamdecoraties? Klik hier.

Vergeet het beddengoed niet

Beddengoed is een waar paradijs voor huisstofmijt, omdat stof zich er eenvoudig in kan ophopen. Kies daarom voor anti-allergie beddengoed. Dergelijke beddengoed kun je op een hoge temperatuur wassen. Doe dat dan ook en was het wekelijks op minimaal 60 graden.

Tip: kies voor bedtextiel van hoge kwaliteit. Dat gaat jarenlang mee. Ook als je het wekelijks wast. Bekijk hier luxe merken voor bedtextiel.

Meer interieurtips

Smaakt dit artikel naar meer? Lees dan ook onze andere blogartikelen over wooninrichting. Ook raden we je aan om diverse woonwinkels te bezoeken om inspiratie op te doen. Je zult zien dat er veel mogelijk is om je woning allergie vrij in te richten.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}