uipkes houten vloeren

De temperaturen zijn weer aan het dalen en de meeste mensen zijn flink aan het stoken om hun woning warm te houden. Toch is er een onderdeel van je woning dat lastig warm te krijgen is, je vloer. Je kunt investeren in vloerverwarming, maar je kunt er ook voor kiezen om de vloer of de kruipruimte onder de vloer te isoleren.

Het isoleren van de vloer

Het isoleren van de vloer is alleen interessant als je de vloer nog moet leggen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld PUR isolatieplaten en folie gebruiken. Als je de financiële middelen hebt, is het aan te raden om vloerverwarming met vloerisolatie te combineren. Zo zorg je voor optimaal comfort en bovendien ook voor minder warmteverlies van de vloerverwarming.

Houten vloeren en vloerverwarming

Het verwarmen van de vloer is niet alleen mogelijk bij een stenen vloer. Ook houten vloeren zijn bij uitstek geschikt om met vloerverwarming te combineren. Lees dit blog over vloerverwarming en houten vloeren, als je meer wilt weten over deze warme combinatie.

Aandachtspunten bij vloerisolatie

Een belangrijk aandachtspunt bij het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloer, is dat de deuren niet te lang mogen zijn, anders raken ze de grond. De vloer komt door het isolatiemateriaal immers een stukje omhoog. Daarnaast is niet ieder isolatiemateriaal geschikt voor ieder type vloer. Vraag je leverancier van je vloer om advies over welk materiaal het beste bij jouw vloer past.

Het isoleren van de kruipruimte

Omdat de kruipruimte direct onder de vloer ligt, is het isoleren van deze ruimte altijd een goed idee. Ook als je vloer al is geïsoleerd, dan nog is de investering in kruipruimte isolatie de moeite waard. Het isoleren is eenvoudig en gaat snel. Een veelgebruikte isolatiemethode is het gebruik van isolatiechips.

De chips hebben nauwelijks gewicht en kunnen daardoor met een buis de kruipruimte worden ingeblazen. Andere geschikte isolatiematerialen zijn:

  • Schelpen
  • EPS parels
  • Isolatiematrassen

Welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor het isoleren van de kruipruimte verschilt per situatie. Twee belangrijke aspecten die de materiaalkeuze bepalen, zijn het vochtgehalte in de kruipruimte en de toegankelijkheid van de ruimte.

Het voordeel van kruipruimte isolatie, is dat het niet alleen de vloer minder koud maakt, maar ook het vochtgehalte in de kruipruimte verlaagt. Daardoor wordt het in huis ook minder snel vochtig en krijg je minder snel last van schimmelgroei.

Vloerisolatie en subsidie

Sinds augustus 2019, is er een nieuwe subsidieregeling beschikbaar voor het isoleren van je woning. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je vloerisolatie combineren met andere isolatievormen, zoals dak- of spouwmuurisolatie.

Dakisolatie

Leuk weetje: omdat warmte opstijgt, ontsnapt de meeste warmte via het dak. Is je dak niet geïsoleerd, dan gaat de warmte in huis dus snel verloren. Vloerisolatie en dakisolatie zijn daardoor een goede combinatie.

Spouwmuurisolatie

Beschik je over voldoende financiële middelen? Dan is het isoleren van de spouwmuren ook aan te raden. Met name bij oudere woningen kom je nog vaak ongeïsoleerde spouwmuren tegen. Dit betekent dat er tussen de twee buitenmuren geen isolatiemateriaal zit.

Een specialist kan de ruimte eenvoudig vullen door gaatjes in de voegen te boren en het isolatiemateriaal in de spouw te spuiten. Spouwmuurisolatie zorgt voor minder kou en tocht in je woning en gaat schimmelgroei op de buitenmuur tegen.

Vloerisolatie en offertes

Sommige isolatiebedrijven werken met een beperkt aantal isolatiematerialen, waardoor ze niet altijd de beste oplossing adviseren. Vraag daarom bij meerdere bedrijven een offerte op voor het isoleren van je vloer. Zo kom je niet alleen tot de beste prijs, maar ook tot de beste oplossing om je vloer te laten isoleren.

Meer weten over isoleren en energie besparen?

Bezoek dan ook eens de volgende interessante websites:

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}