Martje Overmeer van Overmeer Interiors

Interview met Martje van Martje Overmeer Interiors

Onze redactie sprak met interieurontwerpster en styliste Martje Overmeer over haar loopbaan, werkwijze, de laatste interieurtrends en hoe ze haar eigen bedrijf startte: Martje Overmeer Interiors.

Van stage bij Jan des Bouvrie tot een eigen bedrijf, vertel?

Tijdens mijn opleiding aan de Jan des Bouvrie Academy mocht ik stage lopen bij Studio Des Bouvrie in Naarden. En voor ik het wist kreeg ik de vrijheid om projecten zelfstandig op te pakken.

Superleuk, maar soms ook flink stressen. We maakte de ontwerpen toen nog met de hand. Dus als ik één fout in een ontwerptekening maakte kon ik opnieuw beginnen. En dat gebeurde soms vlak voor een deadline!

Gelukkig waren er tijdens mijn tweede stage bij Grand&Johnson in Amsterdam goede softwareprogramma’s op de markt gekomen, waarmee je interieurontwerpen tot in detail op de computer kunt maken.

Het werken met deze programma’s was een goede aanvulling op mijn ervaring die ik bij Jan des Bouvrie had opgedaan. Nu kon ik zowel met de hand als op de computer ontwerpen.

Nadat ik was afgestuurd heb ik enkele jaren in loondienst gewerkt. Onder andere bij Baden Baden Interior. Ik kreeg daar zoveel vrijheid in mijn werk dat ik eigenlijk ondernemer in loondienst was.

En dat zorgde ervoor dat het bij mij begon te kriebelen om mijn eigen bedrijf te starten. Na 2,5 jaar heb ik ontslag genomen en begon ik voor mijzelf.

“De vrijheid die ik in loondienst kreeg zorgde ervoor dat ik na 2,5 jaar mijn eigen bedrijf startte” 

Op welk segment richt jij je met Martje Overmeer Interiors?

Met name het hogere segment in de particuliere markt. De opdrachten variëren van het ontwerpen van complete interieurs tot opdrachten waarbij de focus op de afwerking van de details van het interieur ligt. De afwisseling in opdrachten maakt het werk leuk en afwisselend.

Kun je jouw stijl in één zin omschrijven?

Mijn stijl kenmerkt zich door verfijnde, gedetailleerde contouren die worden gecombineerd met unieke, eigentijdse elementen uit het heden en verleden. Het zoeken naar de juiste balans tussen eigentijds én tijdloos, verfijnd én karakteristiek van een hoogwaardig en puur karakter zijn voor mij de belangrijkste uitgangspunten.

Wat is jouw aanpak?

Ik ga altijd eerst op bezoek bij de opdrachtgever om kennis te maken en gevoel te krijgen bij de ruimte en de opdrachtgever. Als er een klik is tussen de opdrachtgever, de ruimte en mij dan ga ik aan de slag met een voorstel op maat, omdat ik van mening ben dat ieder project om een eigen aanpak vraagt.

Zo kan het ene project in nauw samenspel met de opdrachtgever zijn waarbij alleen de afstyling bijvoorbeeld gewenst is. Terwijl het andere project vraagt om een carte blanche benadering waarbij alle zones tot in ieder detail worden gecreëerd.

Met een fijn gevoel voor sfeer en ruimte streef ik naar het creëren van een onderscheidende look-and-feel die versmelt met de sfeer, ruimte en opdrachtgever. Hierdoor vertelt ieder interieur zijn eigen verhaal.

Bij akkoord op het voorstel begin ik meestal met de look-and-feel van de gewenste zones, waarna de eerste concepttekeningen worden gemaakt welke steeds verder tot in detail kunnen worden uitgewerkt. Van het uitkiezen van de juiste indeling, materialen en kleurschakeringen tot aan de laatste esthetische details zoals kaarsen, kussens en kunstobjecten

“Met een fijn gevoel voor sfeer en ruimte streef ik naar het creëren van een onderscheidende look-and-feel die versmelt met de sfeer, ruimte en opdrachtgever. Hierdoor vertelt ieder interieur zijn eigen verhaal.”

Wat is een trend in interieurontwerp die jij te gek vindt?

Imperfecties in een interieur. Denk bijvoorbeeld aan vintage items die helemaal doorleefd zijn. Of aan echt marmer waarin door het gebruik vlekken zijn ontstaan. Een interieur met imperfecties laat zien dat er geleefd wordt. En dat is precies waar een interieur voor bedoeld is.

“Imperfecties in een interieur laten zien dat er geleefd wordt”

Pas je die trend ook toe in het interieur bij jou thuis?

Ja, ik heb onlangs mijn interieur vernieuwd en daarbij een echte houten vloer in het Hongaarse punt patroon laten leggen. Doordat hout een natuurproduct is, heeft ieder vloerdeel een unieke houttekening en kleurtint. Geen plank is dus hetzelfde, zoals bij andere soorten vloeren wel het geval is. Die imperfectie vind ik mooi.

Wat is jouw favoriete meubelmerk?

Pierre Augustin Rose, ik kan je een bezoekje aan de winkel in Parijs aanraden!

Wat is je leukste interieurklus ooit geweest?

Oef, dat is lastig kiezen! Maar dan ga ik toch voor een project in Amsterdam. Het ging om een appartement van 90 vierkante meter waarvan de eigenaar wilde dat alles tot in de puntjes klopte.

Ik heb drie jaar aan het interieur gewerkt. Echt supergaaf om met een klus bezig te zijn waarbij er over tot aan de kleinste details is nagedacht.

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

Ik zou heel graag een eigen collectie met interieurproducten op de markt willen brengen. Dat zou echt een mooie aanvulling zijn op de projecten die ik uitvoer!

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}