Houtkachel

Met de koude winters en natte zomers in Nederland is er niets fijner dan de haard aan te steken en lekker bij het vuur te kruipen. Vanwege het oergevoel en het knapperende geluid is deze haard nog altijd erg populair.

Houtkachels werden eerst onder het mom ‘ouderwets’ uit oude huizen gesloopt om niet meer terug te keren, tegenwoordig worden open haarden en houtkachels opnieuw geïntegreerd in de architectuur van onze huizen.

En waren houtkachels of allesbranders eerst primitief? Vandaag de dag zijn ze het voorbeeld van knus én kneuterig. We verlangen naar kneuterigheid, authenticiteit en oer-Hollandse gezelligheid en dat maakt de houtkachel weer hot!

De geur en het geluid van de houtkachel is een echte sfeermaker. Wist je dat enkele houtkachels zelfs beschikken over een bruikbare oven! Een houtkachel is trouwens ook een goede zaak voor het milieu. Als je op hout stookt draag je niet bij tot het broeikaseffect, lekker “eco-vriendelijk” dus! Genoeg reden voor een avondje knus borrelen bij de houtkachel!

kachels van tichelaar
kachels van tichelaar

Dus open haarden, houtkachels en houthaarden zijn weer helemaal in trek. De tijd is voorbij dat het open vuur of een houtkachel alleen maar gebruikt werd in kastelen, landhuizen en boerderijen. In woonhuizen en in flatwoningen heeft de houtkachel haard ook zijn intrede gedaan. Nu de centrale verwarming steeds meer als een onmisbare voorziening wordt beschouwd, wil men naast de gewone radiator ook een houtkachel in de kamer. Veel mensen hebben de kolenhaard in ere gehouden, dit naast de centrale verwarming en puur voor de gezelligheid. Dankzij de opkomst van de centrale verwarming en een groter wordende hang naar romantiek, gezelligheid en woontrends ontstaat er een nieuwe kans voor de open haard en de houtkachel.

Lees hier alles over de haardentrends voor 2013!

Onze meest recente berichten

Dubbele visgraat vloer

Dubbele visgraat vloer, visgraat met een twist

Het visgraatpatroon is al jarenlang een populair legpatroon als het om vloeren

Nadelen PVC vloeren

4 nadelen van PVC vloeren op een rijtje

PVC vloeren winnen aan populariteit. Enkele jaren geleden doken PVC vloeren vaak

Uitzicht het IJ Amsterdam

BOLD Sky Villa’s, luxe penthouses in Amsterdam Noord

Op grote hoogte en in luxe wonen in Amsterdam Noord? Met de

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}