Een echte houten vloer is een aanwinst voor je woning of werkruimte, waar je zo lang mogelijk plezier aan wilt beleven. Om dat mogelijk te maken, is het belangrijk om de vloer goed te onderhouden. In dit blogartikel vertellen we je daarom alles over het onderhouden van je houten vloer.

Het schoonmaken van de houten vloer

Een houten vloer die met olie is behandeld, moet je regelmatig stofzuigen en dweilen met een speciaal schoonmaakmiddel voor houten vloeren. Let erop dat je bij het dweilen een middel gebruikt dat is afgestemd op de afwerking van de houten vloer.

Vloeren worden met olie of lak behandeld. Het schoonmaakmiddel dat je gebruikt moet daarom een onderhoudswerking op de afwerklaag hebben, zodat de laag niet wordt aangetast.

Extra onderhoud aan de keukenvloer

Wanneer de houten vloer is doorgetrokken naar de keuken is het belangrijk om de keukenvloer intensiever te onderhouden. Behandel de vloer in de keuken daarom minstens twee keer per jaar met onderhoudsolie.

Over het morsen op de keukenvloer met agressieve vloeistoffen, zoals gootsteenontstopper en ammoniak, hoef je je geen zorgen te maken. Als dergelijke stoffen op de vloer vallen is het voldoende om het bevuilde stuk vloer schoon te maken.

Slijtageplekken in de houten vloer behandelen

Een vloer die met olie is afgewerkt kan plaatselijk met reparatie olie worden bijgewerkt als er op den duur slijtageplekken ontstaan. Slijtageplekken in de houten vloer herken je aan de (vaak plaatselijke) grijze plekken en ontstaan het snelst op de vloerdelen waar het meest gelopen en gezeten wordt.

Het herstellen van slijtageplekken bij gelakte vloeren is niet mogelijk. Om een gelakte vloer te herstellen zul je vaak de gehele vloer moeten schuren en lakken. Het voordeel van gelakte vloeren, is dat er minder snel slijtageplekken ontstaan dan bij vloeren die met olie zijn afgewerkt.

Overige tips om je houten vloer langer mooi te houden

  • Loop niet met buitenschoenen binnen, zo voorkom je dat er zand en ander krassend materiaal op de vloer komt.
  • Plaats speciale viltjes onder de poten van banken, stoelen en tafels om tijdens het schuiven beschadigingen te voorkomen.
  • Zorg dat bureaustoelen of verrijdbare tafelstoelen van parketwieltjes worden voorzien.
  • Zorg dat de luchtvochtigheid niet te hoog of te laag wordt. Je kunt de luchtvochtigheid met een geijkte hygrometer meten. Indien het vochtigheidspercentage onder de 40% daalt, kun je met een luchtbevochtiger het percentage verhogen. Stijgt het percentage boven de 75%, dan kun je met een luchtontvochtiger voor een verlaging zorgen. Door ervoor te zorgen dat het luchtvochtigheidspercentage niet te hoog of te laag wordt, beperk je het zwellen en krimpen van het hout.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}