Vloerverwarming en houten vloeren

Mensen die een houten vloer willen kopen, vragen zich vaak af of een houten vloer met vloerverwarming te combineren is. Dat is zeker mogelijk, mits je de juiste vloer kiest en deze op de juiste wijze laat leggen.

Welke type houten vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Dat is lamelparket. Dit is een verzamelnaam voor houten vloeren die uit twee lagen zijn samengesteld: een toplaag en een basislaag. Lamelparket wordt daarom ook wel duoplank of multiplank parket genoemd.

De basislaag zorgt ervoor dat de werking van het hout tot een minimum wordt beperkt, waardoor de vloer de warmte van de vloerverwarming kan verdragen. Daarbij is het belangrijk om het opstookprotocol aan te houden. Gebeurt dat niet? Dan kan er scheurvorming ontstaan in de dekvloer, waarin de vloerverwarming is verwerkt.

Concreet betekent het opstookprotocol dat de vloerverwarming geleidelijk op temperatuur wordt gebracht. Op die manier wordt de werkvloer – en later de lamelparketvloer – stapsgewijs opgewarmd.

Is er geen risico dat het hout gaat ‘werken’?

Een houten vloer zal altijd krimpen en uitzetten, maar bij Lamelparket is dat minimaal. Dat komt omdat het Lamelparket speciaal wordt gedroogd en vervolgens op watervast plaatmateriaal wordt verlijmd. Daardoor is het mogelijk om zelfs zonder plinten te werken. De werking van het hout is namelijk zo beperkt, dat de vloer strak tegen de muren gelegd kan worden.

Legpatronen voor houten vloeren op vloerverwarming

Een houten vloer met vloerverwarming kun je op diverse manieren laten leggen. Natuurlijk kun je voor het traditionele planken legpatroon kiezen, maar ook de Hongaarse punt, Versailles en het Visgraat motief zijn mogelijk.

Hongaarse punt vloer

Een Hongaarse punt vloer herken je aan de vloerdelen die onder een hoek van 60 graden worden gelegd. Daarbij sluit de bovenzijde van iedere plank op elkaar aan, waardoor er een ‘sergeantstreep’ ontstaat. Een Hongaarse punt parketvloer heeft daardoor een strakke en rustgevende uitstraling.

Hongaarse punt vloer

Hongaarse punt vloer door Uipkes Houten Vloeren.

Versailles vloer

Zoals de naam al doet vermoeden, is het patroon van deze vloer afkomstig uit Frankrijk. De planken worden in een diagonaal vlechtwerk gelegd, omringd door een vierkant kader van eiken. Zo ontstaan er houten tegels. Versailles patroon vloeren ogen daardoor chique en geven een koninklijk tintje aan de ruimte.

Houten vloer met het Versailles patroon

Versailles vloer door Uipkes Houten Vloeren.

Visgraat vloer

Bij dit legpatroon worden er korte planken schuin en haaks op elkaar gelegd. Het patroon lijkt hierdoor op een visgraat. Het verschil tussen de Hongaarse punt vloer en de Visgraat vloer, is dat bij de Hongaarse punt de planken schuin zijn afgezaagd. Dat resulteert in rechte lijnen in plaats van het trapsgewijze patroon van een Visgraat vloer.

Houten visgraat vloer

Visgraatvloer door Uipkes Houten Vloeren.

Meer weten over houten vloeren voor vloerverwarming?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van houten vloeren met vloerverwarming? Bezoek dan een houten vloerenspeciaalzaak of verdiep je online verder in houten vloeren op vloerverwarming.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}