haardentrends 2013
Open haarden en kachels zijn het toonbeeld van winterse gezelligheid en warmte. Vroeger waren haarden noodzaak, nu zijn het luxe sfeerproducten. De interesse voor haarden en kachels neemt dan ook flink toe.

Werden ze eerst onder het mom ‘’ouderwets” uit oude huizen gesloopt om niet meer terug te keren, tegenwoordig worden haarden geïntegreerd in de architectuur van een woning. En waren houtkachels of allesbranders eerst primitief? Nu zijn ze het voorbeeld van knus én kneuterig. Want we verlangen naar kneuterigheid, authenticiteit en oer-Hollandse gezelligheid. Houtkacheltjes zijn daarom weer hot, letterlijk en figuurlijk! We zetten de haardentrends 2013 voor je op een rij.

Authentiek & architectonisch

Voor haarden en kachels zijn er 2 trends aan te wijzen. Enerzijds zien we het verlangen naar kneuterigheid en authenticiteit, die een revival van de houtkachel tot gevolg heeft. Maar vergis je niet: het kan hier gaan om heuse designobjecten. Zoals de tegelkachel van Tichelaar, ontworpen door Dick van Hoff. Anderzijds zien we de haard als geïntegreerd element van het huis en de architectuur. Het wordt zo een (centraal) architectonisch object in de ruimte.

Tegeltjeswijsheid

De tegelkachel van Tichelaar werd ontworpen door Dick van Hoff en is verkrijgbaar in twee maten en vier uitvoeringen. Ben je gek op oud-Hollandse gezelligheid? De houtkachel met Delfts Blauwe tegels is kneuterig en knus. Voor een strak interieur is er een zwarte variant en voor de romantische huiskamer een roomwitte uitvoering. Kleurrijke types kiezen voor de knalgroene kachel!

Sneeuwwit

Met zijn sneeuwwitte kleur is de Jøtul F 163 de perfecte winterhaard. Er is toch niets heerlijker dan bij de warme kachel naar dwarrelende sneeuwvlokjes kijken? De witte kleur geeft een mooi schouwspel wanneer de haard aan is; een lichtpuntje in het interieur. Naast wit is de  haard ook in zwart email verkrijgbaar.


Stoere houthaard


Deze compacte houthaard van Leenders is een krachtpatser. Hij heeft een industriële look en past mooi in een modern interieur. Een groot voordeel is dat hij lang warm blijft. Acht uur na het doven van het vuur heeft de  kachel nog een warmte van ongeveer 60° C. Lekker behaaglijk, ook als de haard uit is.

Warme winteravonden

In de haardencollectie 2012-2013 introduceert de Nederlandse haardenfabrikant TULP de B-fire 60. Dit hoge model gashaard is voorzien van de zogenaamde “wood burner”; dit is een dubbele brander waardoor het vlammenspel lijkt op dat van een ‘echt’ houtvuur. Dit effect wordt versterkt door de levensechte houtstammen. De haard kan worden ingebouwd in een klassiek moderne schouw maar is ook geschikt om strak in de muur te bouwen. Bijvoorbeeld in een keuken op ooghoogte, voor warme winteravonden aan de keukentafel. 

Haard wordt kachel

Totem introduceert liftdeurhaarden waardoor de haard ook een kachel wordt. Met deze liftdeurhaarden gaan gevoel voor sfeer en hart voor het milieu hand in hand. Is de haard open, dan is er volop vuurbeleving dankzij een knapperend, geurig en rustgevend houtvuur. Is de liftdeur dicht en de haard gesloten, dan is er sprake van een behaaglijke kachel met een schone verbranding. Doordat de liftdeur volledig van glas is, blijft het houtvuur evengoed zichtbaar. Gordijnen dicht, haard aan!

Design haarden

Bij deze nieuwe gasgeneratie van Bellfires ligt de focus meer dan ooit op design. Elke haard kan tot in detail afgestemd worden op iedere woonstijl. Het grootste pluspunt van een gashaard is het gemak van gas: aan is aan, uit is uit. Hoge vlammen, lage vlammen; je regelt het met één druk op de knop. Gewoon vanaf de bank, met de afstandsbediening.

Vuurplaats in de spotlight

Gashaard B-fire 100 hoog van Tulp vormt door zijn vormgeving een naadloos geheel met zijn omgeving. De haard past dan ook in elke woonstijl. Het vlammenspel speelt een hoofdrol en zet de vuurplaats in de spotlight. 

Een haard voor iedereen

Steeds meer mensen willen weer een haard in huis omdat het een goede sfeermaker is. Tot voor kort was het niet voor iedereen mogelijk een haard te plaatsen. Dru maakt het met de PowerVent wel mogelijk. Dit afvoersysteem zorgt ervoor dat het plaatsen van een gashaard in vrijwel alle huizen mogelijk wordt. De afvoer kan bijvoorbeeld niet altijd naar boven aangelegd worden. Of achter de muur – waar de haard zou moeten komen- bevindt zich de woonkamer van de buren. Met de PowerVent ben je hier niet meer van afhankelijk. Dus iedereen een eigen haard want die is goud waard!


Met dank aan Perscentrum wonen

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}