uipkes houten vloeren

Gezond hout! Uit recent onderzoek door de Universiteit van British Columbia en researchinstelling FPInnovations is gebleken dat er een verband bestaat tussen het gebruik van hout in het interieur en de menselijke gezondheid. In het onderzoek verlaagde de zichtbare aanwezigheid van houten oppervlakken in een ruimte de activering van het sympathische zenuwstelsel (SZS). Het SZS is verantwoordelijk voor de fysiologische stress-reacties bij de mens. Dit resultaat opent volgens de onderzoekers de deur naar een groot aantal stress-gerelateerde voordelen die de aanwezigheid van hout in de gebouwde omgeving kan hebben voor de gezondheid. “De toepassing van hout om de gezondheid binnenshuis te bevorderen is een nieuw instrument in handen van de beoefenaars van op bewijs stoelende vormgeving,” aldus dure woorden van de onderzoekers, die daarmee voorschrijvers dus eigenlijk van argumenten voorzien om bijvoorbeeld meer en vaker houten vloeren in woon- of kantoorruimtes te installeren.

Het onderzoek, getiteld ‘Wood and Human Health’ (www.fpinnovations.ca), bouwt voort op ander onderzoek dat aangeeft dat planten (immers een vergelijkbaar ‘bio-based’ materiaal) positieve gezondheidseffecten heeft. De onderzoekers hadden een vrij simpele opstelling gemaakt met vier verschillende kantoorinrichtingen, met en zonder houten oppervlakken (zoals tafels) en met en zonder planten. De proefpersonen moesten rekentestjes maken terwijl de effecten van de natuurlijke materialen op hun autonome zenuwstelsel (dat een groot aantal onbewust plaatsvindende functies reguleert) werden bestudeerd. De deelnemers in de met hout ingerichte omgeving vertoonden minder stress en dat is goed voor de gezondheid (en dus ook voor het ziekteverzuim, de onderlinge verhoudingen op het werk, de arbeidsproductiviteit, enzovoorts). De toepassing van hout in ziekenhuizen, scholen en kantoren dient volgens het onderzoek prioriteit te krijgen, en dat dus niet meer alleen in het licht van de broodnodige duurzaamheid.

uipkes houten vloeren
foto via uipkes houten vloeren

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}