duurzaam wonen

Een vloer is een belangrijk sfeerelement in je huis. Bij de keuze van de vloer valt te overwegen om na te denken over duurzaam wonen. Natuurlijke materialen, zoals een houten vloer, hebben vaak een lange levensduur en kunnen zelfs de lucht in je huis verbeteren, wat ten goede komt aan de atmosfeer in je huis.

Het productieproces: hout wordt gekapt, gezaagd en geschuurd. Grofweg gezegd, wordt hout verdeeld in hard en zacht hout. Hardhout heeft veel tijd nodig om te groeien, zachthout heeft een kortere tijd nodig om opnieuw volwassen te worden. Hardhout heeft door de grotere dichtheid van het materiaal een langere levensduur en veel toepassingsgebieden. Zachthout is kwetsbaarder.


Uitstraling: hout kan elke gewenste uitstraling hebben. Het kan heel strak afgewerkt worden of juist rustiek. Blank hout kan variëren van bijna wit tot bijna zwart, met heel veel (rood)bruintinten daartussenin. Het kan afgewerkt worden met verf, lak, beits of olie. Koop een houten vloer altijd onafgewerkt, zodat je zelf kunt kiezen voor een duurzame finish zonder oplossingsmiddelen.


Toepasbaarheid: hout kan in vrijwel elke ruimte worden toegepast. Afhankelijk van de houtsoort is het meer of minder bestand tegen vocht.


Onderhoud: Hout is een van de weinige materialen die mooier worden met de tijd. Beschadigingen geven het karakter. Maar als er te veel verkleuringen of beschadigingen zijn, is het mogelijk een laag van de vloer te schuren. De vloer is daarna weer als nieuw. Afhankelijk van de dikte van de vloer kan dit een aantal malen gebeuren tijdens de levensduur.


Levensduur: Een houten vloer heeft een lange levensduur en is daardoor zeer duurzaam.


Milieubelasting: Hout heeft een relatief lage productie-energie. Er zijn niet veel energie-vretende handelingen nodig om van een boom een vloer te maken. Het heeft wel de voorkeur om een lokale houtsoort te kiezen, zodat er ook niet veel energie nodig is voor het vervoer.


Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit het natuurlijke materiaal.


Keurmerk: Het is van belang dat je kiest voor houten producten afkomstig van een duurzame bron. Het FSC-keurmerk staat er garant voor dat het hout met dit keurmerk uit duurzaam beheerde bossen gewonnen wordt. Hiermee wordt ook de rest van de Flora en Fauna van die bossen gewaarborgd.


duurzaam wonen
duurzaam wonen


Bron: duurzaamthuis


Onze meest recente berichten

Plafond bekleden

Plafond bekleden? Dit zijn de mogelijkheden

Net zoals voor de afwerking van de vloer en de muren, kun

Huis isoleren

Je huis isoleren? Dit zijn de mogelijkheden

De wintermaanden staan voor de deur, dus het wordt kouder in huis.

Warmtepomp

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Warmtepompen zijn een duurzame oplossing om je woning mee te verwarmen. Er

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}