duurzaam wonen

Een vloer is een belangrijk sfeerelement in je huis. Bij de keuze van de vloer valt te overwegen om na te denken over duurzaam wonen. Natuurlijke materialen, zoals een houten vloer, hebben vaak een lange levensduur en kunnen zelfs de lucht in je huis verbeteren, wat ten goede komt aan de atmosfeer in je huis.

Het productieproces: hout wordt gekapt, gezaagd en geschuurd. Grofweg gezegd, wordt hout verdeeld in hard en zacht hout. Hardhout heeft veel tijd nodig om te groeien, zachthout heeft een kortere tijd nodig om opnieuw volwassen te worden. Hardhout heeft door de grotere dichtheid van het materiaal een langere levensduur en veel toepassingsgebieden. Zachthout is kwetsbaarder.


Uitstraling: hout kan elke gewenste uitstraling hebben. Het kan heel strak afgewerkt worden of juist rustiek. Blank hout kan variëren van bijna wit tot bijna zwart, met heel veel (rood)bruintinten daartussenin. Het kan afgewerkt worden met verf, lak, beits of olie. Koop een houten vloer altijd onafgewerkt, zodat je zelf kunt kiezen voor een duurzame finish zonder oplossingsmiddelen.


Toepasbaarheid: hout kan in vrijwel elke ruimte worden toegepast. Afhankelijk van de houtsoort is het meer of minder bestand tegen vocht.


Onderhoud: Hout is een van de weinige materialen die mooier worden met de tijd. Beschadigingen geven het karakter. Maar als er te veel verkleuringen of beschadigingen zijn, is het mogelijk een laag van de vloer te schuren. De vloer is daarna weer als nieuw. Afhankelijk van de dikte van de vloer kan dit een aantal malen gebeuren tijdens de levensduur.


Levensduur: Een houten vloer heeft een lange levensduur en is daardoor zeer duurzaam.


Milieubelasting: Hout heeft een relatief lage productie-energie. Er zijn niet veel energie-vretende handelingen nodig om van een boom een vloer te maken. Het heeft wel de voorkeur om een lokale houtsoort te kiezen, zodat er ook niet veel energie nodig is voor het vervoer.


Giftige stoffen: Er komen geen giftige stoffen vrij uit het natuurlijke materiaal.


Keurmerk: Het is van belang dat je kiest voor houten producten afkomstig van een duurzame bron. Het FSC-keurmerk staat er garant voor dat het hout met dit keurmerk uit duurzaam beheerde bossen gewonnen wordt. Hiermee wordt ook de rest van de Flora en Fauna van die bossen gewaarborgd.


duurzaam wonen
duurzaam wonen


Bron: duurzaamthuis


Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}