Negen dagen lang stond Eindhoven in het teken van design. Zowel jong talent als de gevestigde orde laten tijdens de Dutch Design Week zien waarom Nederlands design zo goed is.
Ook hier geldt: goed, beter, best! Het eerste deel van ons verslag draait dan ook om onze favoriete noviteiten. Allemaal vers van de pers en bovendien allemaal producten met een verhaal dat we hier graag vertellen. Verwacht bovendien nog artikelen waarin we de beste Graduates van de Design Academie selecteren en aandacht schenken aan de bijzondere presentatie- en stylingconcepten die we tegenkwamen. We lopen over van inspiratie en zijn ook dit jaar weer trots op alle creativiteit van Nederlandse bodem.
1. Nieuw designlabel Château de la Resle
Een project waar bergen passie in zit en daarom de nummer één plek verdient. Johan Bouman en Pieter Franssens renoveerden een kasteel in de Franse Bourgogne en toverden de locatie om tot een sprookjesachtig Design Hotel. De verschillende ruimtes en kamers vormen het uitgelezen toneel voor hun uitgebreide hedendaagse kunst- en designcollectie. De match is zo goed dat die smaakte naar meer.
Bouman en Franssens nodigden de kunstenaars en ontwerpers uit waarvan ze in het verleden werk aankochten om exclusief een aantal bijzondere producten te ontwikkelen voor in het hotel én in de designshop. Stuk voor stuk producten met een verhaal die gasten de kans geven een deel van de ervaring mee naar huis te nemen. En dat wil je, want ieder stuk is begerenswaardig.
Château de la Resle is nu, naast de naam van het kasteel, ook de titel van een gloednieuw designlabel dat gelanceerd werd op de Dutch Design Week. De complete eerste collectie wordt in januari op de Maison & Objet interieurbeurs in Parijs gepresenteerd.
Dit zijn de producten:
Ontbijtservies Rousseau en spiegelkastje Sopa van De Intuïtiefabriek
Ontwerperstrio De Intuïtiefabriek maakte een ontbijtservies van spierwit porselein vervaardigd in het nabije Limoges. De deels geglazuurde objecten vormen kleine sculptuurtjes op tafel, waarvan de functie soms niet direct duidelijk is. Goed kijken, vasthouden en hier en daar een object omdraaien en je herkent een praktische eierdop en peper en zout stel.
Ook ontwierp De Intuïtiefabriek een opbergmeubel en badkamerspiegel in één waarvan de plankjes van zeep lijken. Bijbehorende sculptuurtjes van notenhout, staal, glas en porselein dienen als kleine doosjes waarin toiletartikelen of kleine spulletjes opgeborgen worden.
Saint Germain snijplanktafeltjes en Chablis Kandelaar van Roderick Vos
Ontwerper Roderick Vos creëerde de imposante keuken in het kasteel en deze tafeltjes zijn daar een directe afgeleide van. Voor iedere organisch gevormde snijplank werd een aluminium onderstel gemaakt, zodat de plank binnen een handomdraai in een perfecte bijzettafel voor het aperitief transformeert. Bij de set van twee planken en onderstel hoort ook een muurhaak, waaraan de planken ware eyecathcers worden.
Kandelaar Chablis past precies op de sensueel gebogen vorm van de Bourgogne wijnfles uit het nabijgelegen Chablis. De vijfarmige kandelaar is letterlijk en figuurlijk een kroon op iedere Chablis wijnfles.
Tafelkleed en servetten Bleu Hour van Carolina Wilcke & Reinier Bosch
Het magische blauwe licht dat de lucht boven het kasteel kleurt voordat de nacht valt, vormde de inspiratie voor dit textiel. Het grafische patroon is gebaseerd op de Bourgondische tegelvloer van de château. Het Textiel Museum in Tilburg hielp bij de ontwikkeling en het kleed wordt geproduceerd bij een Franse weverij met een lange handwerktraditie.
Wilcke en Bosch creëerden beiden ook verschillende tafelobjecten: Wilcke een serie van drie handgemaakte porseleinen flessen en een glas, en Bosch een set van twee kandelaars.
Naast bovengenoemden werken ook Jeroen Wand en Hans van Bentem mee aan de eerste collectie. Over de tweede collectie wordt al druk nagedacht: die zal zich concentreren op en rond het bed.
2. Philips DesignLine televisie wint een Dutch Design Award
De DesignLine van Philips is de eerste televisie die ook fijn is om naar te kijken wanneer het beeldscherm niet aan staat. Zonder kastbehuizing, poot of omlijsting lijkt de tv niet meer dan een immense glasplaat die tegen de muur leunt.
Ook de internationale jury van de Dutch Design Awards erkent deze kwaliteit en eerde het ontwerp daarom met een award in de categorie Best Consumer Product. Uit het juryverslag: “Er is durf te zien in de gekozen designoplossing. Het ontwerp geeft een nieuwe notie van de televisie. Bijzonder is hoe de techniek in zo’n fragiel apparaat vrijwel onzichtbaar verwerkt kan worden.”
3. Dutch Invertuals
Onder de naam Dutch Invertuals is een collectief van individuele ontwerpers verzameld. Het is de nieuwe avant garde: jonge creatieven die binnen hun generatie voorop lopen en soms al samenwerkingen met klinkende merknamen hebben gerealiseerd. Tijdens de DDW presenteren zij nieuw werk binnen het thema Revaluate, waarin ruimte is voor nieuwe inzichten en onbekende ambachten. Samen met verschillende specialistische werkplaatsen deden ze onderzoek naar innovatieve toepassingen voor ambachtelijke en digitale technieken. De drie onderstaande resultaten maakten de grootste indruk.
Foam & Glass van Roos Gomperts (1987)
Schuim en glas: twee materialen die volledig elkaars visuele en fysieke tegenpolen zijn, zijn in deze ontwerpen verenigd. De één wordt vaak gebruikt om de ander te beschermen, maar wordt overbodig als die taak is volbracht. Door het glas en schuim gelijkwaardig te behandelen krijgen beide materialen een geheel nieuwe betekenis.
Op intuïtieve wijze zoekt Roos Gomperts naar de luchtige en verborgen humor in alle materialen en media waarmee ze werkt. Die laat ze op hun natuurlijke manier bewegen, terwijl ze zoekt naar contrasten in vorm, kleur en structuur.
Alteration van Kirstie van Noort (1986)
Porselein laat zich gemakkelijk vervormen en gieten. Geïnspireerd door een machine die met 0,1 mm precisie kan werken begon Van Noort een zoektocht naar de juiste vorm voor dit proces. Het werd een onderzoek vol mogelijkheden en beperkingen, waarin materiaal, techniek en computer niet zonder elkaar kunnen.
Ziel van Daphna Laurens – Daphna Isaacs (1982) & Laurens Manders (1984)
Daphna en Laurens keken naar de ziel van ambachtelijk en handgemaakte producten en de charme die schuil gaat in imperfectie. Datzelfde gevoel willen ze overbrengen in iets wat tot stond kwam door massaproductie, met een serie gekleurd glaswerk als resultaat. Bovendien waren ze verantwoordelijk voor de geweldig vormgegeven presentatie van Dutch Invertuals waarin je in een later deel van dit verslag meer leest.
4. Kiki van Eijk – Iron Board Cabinet & Stool en Memories of Panorama
Een kast waarvoor de strijkplank model stond, past helemaal binnen de Utility trend die we vorige maand signaleerden. Het archetypische mechanisme van het onderstel, benadrukt door de messing accenten in het iepenhout, staat in de schijnwerpers en opent onze ogen voor de schoonheid van het alledaagse.
De vier verschillende wandkleden vormen samen de serie Memories of Panorama. Het zijn Hollandse landschappen uit Kiki’s herinnering. In ieder tapijt vormt een boom van gouddraad het juweel van het panorama.
Met dank aan Perscentrum Wonen