Het visgraatpatroon is al jarenlang een populair legpatroon als het om vloeren gaat. Maar wist je dat er naast de ‘normale’ visgraatvloer ook allerlei varianten mogelijk zijn? Denk bijvoorbeeld aan de dubbele visgraat vloer. In dit blog vertellen we je alles over de dubbele visgraat vloer en bespreken we ook een andere populaire variant op het visgraatpatroon.
Wat is een dubbele visgraat vloer?
Bij een dubbele visgraat vloer worden de vloerdelen in tweetallen naast elkaar gelegd. Daardoor ontstaat er een bredere visgraat met een iets rustigere uitstraling dan die van een enkele visgraat vloer. Het is ook mogelijk om drie vloerdelen naast elkaar te leggen, zodat er een driedubbele visgraat vloer ontstaat.
Dubbele visgraat vloeren en sorteringen
Dubbele visgraat vloeren zijn leverbaar in diverse sorteringen. Van vloerdelen met hier en daar een kleine noest tot rustieke vloerdelen met veel en grote noesten. Er is dus altijd een sortering die past bij de sfeer die je in huis wilt creëren. Van strak en modern tot landelijk.
Afmetingen van de vloerdelen
De vloerdelen waarmee de dubbele visgraat vloer worden opgebouwd zijn leverbaar in verschillende breedtes, variërend van 90 tot 260 millimeter. Brede vloerdelen geven de ruimte een rustige en moderne uitstraling. Smalle vloerdelen zorgen voor een klassieke look.
Dubbele visgraat vloer met vloerverwarming
Een dubbele visgraat vloer kan zonder problemen op vloerverwarming worden toegepast. Met name houten dubbele visgraat vloeren zorgen voor een natuurlijk warm gevoel aan je voeten en kunnen overigens ook met vloerverkoeling gecombineerd worden.
Wat kost een dubbele visgraat vloer?
Dat is afhankelijk van het soort vloer. In het geval van een houten vloer kun je rekening houden met een prijs vanaf € 190,- per vierkante meter, inclusief btw en inclusief leggen.
De prijs is onder andere afhankelijk van de houtsoort, de kleur en de dikte van de toplaag van de vloerdelen. Hoe dikker de toplaag, hoe langer de vloer meegaat. Je kunt de vloer dan namelijk vaker schuren en opnieuw afwerken.
Vloeren van PVC of laminaat zijn per vierkante meter tientallen euro’s goedkoper dan hout. Maar houten vloeren gaan veel langer mee doordat je ze opnieuw kunt schuren en afwerken. Op lange termijn is hout dus goedkoper.
Andere variatie op de visgraat vloer
Naast de dubbele visgraat is er nog een andere populaire variatie op het visgraatpatroon, het elleboog patroon.
Elleboog patroon
Bij het elleboog patroon worden de vloerdelen van de visgraat vloer een kwartslag gedraaid. Daardoor ontstaat er een ander lijnen- en lichtspel dan bij de normale visgraat vloer het geval is. Net zoals bij de normale visgraat vloer, kunnen elleboog visgraat vloeren ook dubbel en zelfs driedubbel worden uitgevoerd. Ontdek alle mogelijkheden van elleboog visgraat vloeren.