Kleuren spelen een belangrijke rol in ons leven. Ze worden geassocieerd met emoties en zijn van invloed op hoe wij een omgeving of object ervaren. Voor het creëren van een prettige woonomgeving, is het van belang om tot een bepaalde harmonie te komen tussen stijl en kleur, zodat jij je helemaal thuis kunt voelen.
De uitstraling van een ruimte in een woning of kantoor wordt voor een groot deel bepaald door de meubels, muren en de vloer. Voor muren zijn er vele opties voor kleuren en motieven in de vorm van o.a. behang en (structuur)verf.
Voor vloeren en in het bijzonder houten vloeren zijn keuzes in kleuren en motieven vaak meer beperkt omdat er veel met standaard producten wordt gewerkt. Vloerdelen zijn vaak in beperkte lengtes en breedtes verkrijgbaar en slechts in een paar kleuren.
Hieronder kun je lezen hoe het kleuren van houten vloeren tot stand komt en hoe je kleuren, legmotievenen plankformaten kunt combineren om tot een uniek ontwerp te komen dat perfect aansluit bij jouw persoonlijke leefruimte.
Wat is kleur?
Kleur is iets dat we kunnen zien. We kunnen kleuren onderscheiden wanneer licht weerkaatst of geabsorbeerd wordt door de objecten waar dit licht op schijnt. Kleur is een eigenschap van licht, dat bestaat uit elektromagnetische straling.
Mensen kunnen licht met hun ogen waarnemen bij een golflengte tussen 750 en 400 nanometer. Dit is het waarneembare lichtspectrum voor mensen. Licht met een bepaalde golflengte dat weerkaatst wordt, ervaren wij als een bepaalde kleur. Bij afwezigheid van licht kunnen we geen kleuren onderscheiden, zoals ‘s nachts.
Isaac Newton ontdekte dat wij mensen daglicht ervaren als de kleur wit. Plaats je een prisma, dat is een massief glazen driehoek, in een lichtbundel dan verspreidt het licht zich en zie je geen witte lichtbundel meer, maar meerdere kleuren: Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo, Violet.
Dit wordt het breken of weerkaatsen van licht genoemd. De kleuren die het prisma laat zien zijn ook de kleuren van een regenboog. Dat komt omdat regendruppels het zonlicht breken vergelijkbaar met een prisma. Door de ronde vorm van druppels is er sprake van een ronde regenboog, waarvan wij ‘de helft’ waarnemen.
90 nieuwe vloerkleuren
Uipkes Houten Vloeren heeft onlangs nieuwe kleuren geïntroduceerd, bestaande uit aardse en natuurlijk zachte tinten, die je goed kunt combineren met allerlei soorten interieur. De keuze bestaat uit 90 unieke kleuren die volgens eigen recept zijn samengesteld door Uipkes.
Op verzoek ontwerpt Uipkes ook nieuwe kleuren voor maatwerkprojecten. Hieronder zie je het kleurenpalet. Bezoek deze pagina voor detailfoto’s van alle kleuren op eikenhout.
Witte houten vloeren
Grijze houten vloeren
Lichtbruine houten vloeren
Bruine houten vloeren
Zwarte houten vloeren
Hoe kun je houten vloeren afwerken en wat zijn de kleurmogelijkheden?
Houten vloer afwerken met lak
Lak ligt op het hout. Je loopt en knoeit op de lak waardoor deze (zolang de lak in goede staat is) zeer goed beschermd is.
Doordat je letterlijk op de lak loopt zal deze slijten, looppaden en of werkplekken gaan vertonen.
Een lakvloer kun je niet plaatselijk lakken, dus zal de gehele vloer opnieuw moeten worden geschuurd en gelakt bij overmatige slijtage(plekken). Dit schuren is best een klus: de ruimtes moeten leeg zijn en voorzien worden van minimaal 3 laklagen welke tussentijds steeds moeten drogen en dus niet beloopbaar zijn. Dagelijks onderhoud is stofzuigen en dweilen.
Houten vloer afwerken met was
Was vloeren hebben een zeer natuurlijke uitstraling, dit komt doordat de was in het hout zit. Door het verzadigen van het hout met was krijgt deze zijn bescherming. Dit betekend ook dat je een wasvloer plaatselijk kan onderhouden op slijt gevoelige plekken in tegenstelling tot een lakvloer maar een wasvloer is gevoelig voor water! Dit zijn dus geen dweil vloeren.
Houten vloer afwerken met olie
Olievloeren hebben een zeer natuurlijke uitstraling. Net als bij was zit de olie in het hout en deze vormt als het ware een onderhuids laklaagje na volledige uitharding. Uipkes brengt deze op locatie aan zodoende een gegarandeerde verzadiging te creëren.
Aan de olie vloeren kunnen “kleuren worden meegegeven” door natuurlijke kleurpigmenten toe te voegen aan de olie. Dit in tegenstelling tot lak en was, waar de kleurmogelijkheden beperkt zijn.
Iedere kleur van Uipkes krijgt 2 tot 7 behandelingen om tot het unieke eindresultaat te komen. Een voorbeeld van een behandeling is het ‘roken’ van een houten vloer. Roken gebeurt door middel van ammonia. In de ruimte waar de vloer moet komen, worden bakjes met ammonia gezet.
De ammoniadampen gaan een reactie aan met de looizuren die zich in het hout bevinden. Door deze chemische reactie verdwijnt het looizuur uit de planken waardoor de natuurlijke kleur donkerder wordt en de tekening van de nerf duidelijker zichtbaar wordt. Afhankelijk van de gewenste verkleuring, duurt het proces van roken van 2 uur tot 8 uur.
Uipkes werkt vanuit de duurzame gedachte om zoveel mogelijk te werken met herwinbare grondstoffen uit de natuur. Grondstoffen die, zoals de voor de door ons gebruikte natuurlijke olie en hout uit duurzaam beheerde Europese bossen, elk jaar weer opnieuw groeien in de natuur.
De olie die we gebruiken is gebaseerd op een decennia oud recept op basis van lijnzaad, die wordt gekweekt in de Haarlemmermeer door de olieproducent zelf. De lijnzaad wordt geoogst en vermalen door al eeuwen in gebruik zijnde windmolens in Zaandam.
Olievloeren zijn bij uitstek dweilvloeren, die je met een natuurlijke zeep mag dweilen en hierdoor steeds mooier wordt! Houten vloeren gedweild met zeep geven de vloer een egale en natuurlijke uitstraling (en dus geen looppaden)!
Een ander voordeel is dat een houten vloer die is afgewerkt op basis van olie ook plaatselijk onderhouden kan worden, wat de levensduur van de vloer aanzienlijk verlengt ten opzichte van bijvoorbeeld een lakvloer.
Natuurlijke verkleuring van houten vloeren
Alle houten vloeren van Uipkes worden met natuurolie behandeld volgens specifiek gekozen recept. Zolang hier geen daglicht bijkomt of op wordt gelopen, verandert er niets aan de kleur.
Maar dit is natuurlijk niet de werkelijkheid. In de praktijk wordt de houten vloer bijna altijd blootgesteld aan daglicht en wordt deze dagelijks bewandeld.
Hout is een natuurproduct en daglicht doet het hout verkleuren, of het nu vloeren of meubels betreft. Daarnaast hangt de mate waarin er verkleuring plaatsvindt mede af van de gebruikte kleur: naturel geolied of geolied met gebruik van kleurpigmenten. Des te meer kleur, des te minder invloed daglicht heeft op de natuurlijke verkleuring.
De verkleuring (warmer, grijzer, natuurlijker, enz.) treedt op nadat de olie is aangebracht en zal met name in de eerste 6 maanden plaatsvinden. Natuurlijke verkleuring brengt het unieke karakter van jouw houten vloer naar boven.
Kleuren combineren met legpatronen, interieur en lichtinval
Geen enkele houten vloer is hetzelfde. Door te spelen met interieurinrichting, legpatronen en lichtinval kan een houten vloer een andere uitstraling krijgen, ook al zijn de vloerdelen op dezelfde manier en in dezelfde kleur geolied.
Hieronder kun je een aantal voorbeelden zien van eiken vloeren in dezelfde kleur, maar in steeds in een andere setting, legpatroon en/of belichting. Meer voorbeelden van houten vloeren in verschillende kleurafwerkingen vind je in ons gratis magazine.
Voorbeeld #1: champagne
Kleur: Champagne
Legpatroon: Planken vloer
Licht: Binnenverlichting
Locatie: Overloop
Kleur: Champagne
Legpatroon: Visgraat vloer
Licht: Daglicht
Locatie: Hal
Voorbeeld #2: edelgrijs
Kleur: Edelgrijs
Legpatroon: Planken vloer
Licht: Daglicht
Locatie: Kantoor
Kleur: Edelgrijs
Legpatroon: Versailles vloer
Licht: Daglicht
Locatie: Woonkamer
Kleur: Edelgrijs
Legpatroon: Visgraat vloer
Licht: Daglicht
Locatie: Woonkamer
Voorbeeld #3: koraal wit
Kleur: Koraal Wit
Legpatroon: Hongaarse punt vloer
Licht: Binnenverlichting
Locatie: Keuken
Kleur: Koraal Wit
Legpatroon: Hongaarse punt vloer
Licht: Daglicht
Locatie: Woonkamer
Voorbeeld #4: oud grijs
Kleur: Oud Grijs
Legpatroon: Planken vloer
Licht: Daglicht
Locatie: Slaapkamer
Kleur: Oud Grijs
Legpatroon: Visgraat vloer
Licht: Daglicht
Locatie: Woonkamer
Vloerkleuren vergelijken
Zoals je kunt zien kun je kleuren op verschillende wijzen ervaren afhankelijk van de omgeving, legpatroon en belichting. Hier kun je nog meer voorbeelden zien van houten vloeren om een idee te krijgen welke kleur het beste bij jouw inrichting en smaak passen.
Een lichte of witte houten vloer kun je goed combineren met kleurrijke meubels en komen goed tot hun recht in ruimtes met voldoende daglicht.
Een (licht)bruine vloer kun je goed combineren met allerlei stijlen en houten meubels.
Grijze houten vloeren passen mooi bij een moderne of industriële inrichting.
Donkere houten vloeren kun je goed combineren met een klassieke inrichting en ruimtes met een sterk contrast tussen licht en donker. Denk aan witte muren of banken. Legmotieven als Hongaarse punt of visgraat maken dat je de individuele vloerdelen van donkere vloeren beter kunt zien.
Het is dus verstandig om altijd kleuren en houten vloerdelen eerst goed te bekijken in een showroom en eventueel een houtstaal mee te nemen om te kijken of dit bij jouw interieur past.
Tijdens een showroomafspraak bij Uipkes kun je al je vragen omtrent kleuren en houten vloeren stellen en zelf onze kleurencollectie bekijken en ervaren. Na afloop krijg je van ons altijd een maatwerk advies mee. Eventueel kun je een aantal houtstalen meenemen om tot de beste keuze te komen.