comfortabel slapen

Heerlijk slapen binnen handbereik!

Wil je zowel in de winter als in de zomer fijn en comfortabel slapen? Ga dan voor een donzen dekbed. Dankzij de unieke samenstelling van dons houdt het je warm, terwijl het toch ventileert. Niet voor niets is dons al meer dan honderd jaar voor veel mensen de favoriete vulling van het dekbed.

Dons

Dons is een zacht en licht product. Deze eigenschappen maken dons tot een ideaal isolatie- en opvulmateriaal. De donsvlokken zijn opgebouwd uit een kern met kleine weerhaakjes die ervoor zorgen dat stilstaande lucht in het dons vastgehouden wordt. Hierdoor kan dons goed de lichaamswarmte bewaren. Dons wordt dan ook veel gebruikt in isolerende producten, zoals jassen, (de duurdere) slaapzakken en dekbedden.

 

Eenden- en ganzendons

Ganzendons en eendendons verschillen enigszins van elkaar. De donspluizen van een gans zijn meestal iets groter dan die van een eend, waardoor het volume en de vulkracht van ganzendons iets groter is. Hierdoor is het isolatievermogen van ganzendons ook hoger dan die van eendendons. Dit zorgt ervoor dat een product met dons van de gans vaak gewilder en ook duurder is. Het is echter een misverstand dat ganzendons altijd kwalitatief beter is. Een goede eendendons zal een betere vulkracht hebben dan een ganzendons van mindere kwaliteit.

 

Onderhoud

Uiteraard heeft een donzen dekbed zo nu en dan zorg nodig. Het is  belangrijk om je donzen dekbed af en toe te luchten. De lucht tussen de donsvlokken neemt namelijk `s nachts veel vocht op. Het vocht dat het dekbed opneemt kan door te luchten worden afgegeven aan de buitenlucht. Wanneer je dit niet genoeg doet zal het dekbed zijn isolerende eigenschappen sneller verliezen.

 

Dons luchtig houden

Belangrijk is om te onthouden dat je het dekbed niet met een mattenklopper of stofzuiger moet reinigen. Dit kan namelijk schade toebrengen aan de tijk in het dekbed en de donsvlokken kunnen hun veerkracht verliezen. Klopt het dekbed liever even op met de hand. Je kan het dons ook opkloppen door het dekbed met een vochtige handdoek of een tennisbal in de droger te stoppen.

 

Voordelen

Dons is een kwalitatief product dat uitermate geschikt is voor dekbedden. We hebben de belangrijkste eigenschappen van donzen dekbedden voor je op een rijtje gezet:

 

  • Dons is licht en heeft een hoge isolatiewaarde, je dekbed blijft dus lekker licht en is toch warm.
  • Donsvlokken hebben goede thermische eigenschappen en vocht wordt snel opgenomen.
  • Donzen dekbedden hebben een lange levensduur (7-10 jaar).

 

Op de website www.donzendekbed.com vind je nog meer informatie over deze dekbedsoort.

comfortabel slapen
comfortabel slapenOnze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}