Beschadigd laminaat

We kennen het allemaal: het vervelende gevoel als je per ongeluk een bord of glas uit je handen laat vallen en er daardoor een kras of deuk in het laminaat zit. Enorm balen, zeker als het de eerste beschadiging is! Goed om te weten: je kunt beschadigd laminaat meestal goed herstellen. In dit blog vertellen we je over de mogelijkheden.

Kleurpotloden

Dit is de meest eenvoudige en goedkoopste manier om krassen in je laminaat minder goed zichtbaar te maken. Als alleen de toplaag van het laminaat is beschadigd, dan kun je met kleurpotloden de kale kras inkleuren, zodat de beschadiging minder opvalt. Zeker als je laminaat hebt waarin een donker patroon zit verwerkt, kunnen kleurpotloden een bijzonder mooi resultaat opleveren.

Laminaatstiften

Omdat kleurpotloden niet waterbestendig zijn, zul je de ingetekende kras na een aantal keer dweilen opnieuw moeten inkleuren. Heb je geen zin om dat te doen? Dan is een laminaatstift een beter keuze.

Laminaatstiften zijn in vele kleuren verkrijgbaar en bovendien kun je verschillende kleuren met elkaar mengen, zodat je altijd wel een passende kleur kunt maken waarmee de kras mooi ingekleurd kan worden.

Voorbeelden van laminaatstiften

Laminaatvuller voor deuken in het laminaat

Een deuk in het laminaat moet je altijd opvullen, ook als je je er niet aan stoort. Via een deuk kan er namelijk vocht in de vloer komen, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is het herstellen van een deuk in het laminaat eenvoudig door een laminaatvuller te gebruiken, bijvoorbeeld van Alabastine.

Maak voor het gebruik van de laminaatvuller de deuk goed schoon, zodat het oppervlak vet- en stofvrij is en de vuller zich goed aan het vloeroppervlak kan hechten. Breng de vuller vervolgens met behulp van een plastic spatel aan, zodat je het mengsel mooi glad kunt strijken en er geen hoogteverschil ten opzichte van de rest van de vloer ontstaat.

Laat de pasta drogen (zie de gebruiksaanwijzing voor de droogtijd) en veeg het oppervlak vervolgens glad met een vochtige doek.

Wat als het laminaat zwaar beschadigd is?

Soms kan het laminaat dusdanig zwaar beschadigd zijn, dat een laminaatstift of laminaatvuller niet meer volstaat. Dan is de enige oplossing helaas om de beschadigde plank of planken te vervangen. Geen eenvoudig klusje, zeker als de beschadiging midden in de vloer zit.

Zie je het niet zitten om het beschadigde stuk vloer te vervangen? Dan kun je ook overwegen om een vloerkleed over de beschadiging heen te leggen. Zoals we eerder hebben verteld, is het in dat geval van belang dat je de beschadiging zo goed mogelijk herstelt, zodat vocht geen kans krijgt om in de vloer te trekken.

Beschadigingen aan laminaat voorkomen

Hoewel beschadigingen aan het laminaat in de meeste gevallen goed te herstellen zijn, wil je natuurlijk liever geen beschadigingen krijgen. Daarom is het verstandig om een aantal preventieve maatregelen te treffen, waardoor de kans op beschadigingen kleiner wordt. Voorbeelden van dit soort maatregelen zijn:

  • Het plaatsen van viltjes onder stoel- en tafelpoten
  • Niet met buitenschoeisel in huis lopen
  • Bureaustoelwieltjes aanschaffen die het laminaat niet beschadigen

Naast de bovenstaande maatregelen is het aan te raden (en hygiënisch) om minimaal één keer per week te stofzuigen. Daardoor krijgt vuil met scherpe randjes weinig kans om de vloer te beschadigen.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}