Bamboe-vloeren

Een bamboe vloer geeft je interieur een natuurlijke uitstraling. Bovendien groeit bamboe bijzonder snel. Daardoor zal de grondstof voor bamboe vloeren niet snel opraken.

Maar bamboe heeft ook nadelen. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen en de alternatieve vloersoorten voor jezelf in kaart te brengen, voordat je voor een bamboe vloer kiest. Daar gaan we je in dit blogartikel bij helpen.

Wat zijn de voordelen van bamboe vloeren?

  • Het geeft je interieur een natuurlijke uitstraling.
  • Bamboe is duurzaam en gaat jarenlang mee.
  • Bamboe vloeren kun je schuren, beschadigingen zijn daardoor goed te herstellen.
  • De vloer kan met diverse lakkleuren worden afgewerkt. Zo is er altijd een bijpassende kleur voor jouw interieur.

Wat zijn de nadelen van bamboe vloeren?

  • Bamboe komt uit verre landen, daardoor is het transport niet milieuvriendelijk.
  • Een bamboe vloer is in vergelijking met andere vloeren relatief duur.
  • De vloer is niet onderhoudsvrij.

Kun je bamboe vloeren met vloerverwarming combineren?

Hoewel je de meeste bamboe vloeren met vloerverwarming kunt combineren, is niet iedere vloer even geschikt. Waar je met name op moet letten, is de Rc-waarde van de vloer. De Rc-waarde geeft aan in welke mate de vloer de warmte van de vloerverwarming doorlaat.

Hoe hoger de Rc-waarde, hoe minder goed de vloer de warmte doorlaat. Meestal hebben dikkere bamboe vloeren een hogere Rc-waarde.

Het nadeel van een hoge Rc-waarde is niet alleen dat de warmte minder goed wordt doorgelaten, maar ook dat je stookkosten hoger worden. Je moet immers meer stoken, voordat de vloer voldoende warmte doorlaat om de temperatuur in huis aangenaam te maken.

Om de warmtedoorgifte optimaal te maken, kun je de bamboe vloer het beste verlijmd laten leggen, dus direct op de ondergrond vast laten maken. Wil je de vloer zwevend laten leggen? Kies dan voor een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Qua prijs/kwaliteitverhouding is eiken lamelparket het meest geschikt voor een combinatie met vloerverwarming.

Wat kost een bamboe vloer?

De prijs per vierkante meter hangt af van welke soort bamboe vloer je koopt. Kies je bijvoorbeeld voor een bamboe vloer die uit 3 lagen bestaat, of kies je voor een vloer waarvan alleen de fineerlaag (de bovenste laag) van bamboe is?

Afhankelijk van de soort vloer die je kiest, kun je rekening houden met prijzen tussen de € 60,- en € 100,- per vierkante meter.

Hoe moet je een bamboe vloer onderhouden?

Een bamboe vloer is eenvoudig te onderhouden. Stofzuigen en dweilen is voldoende. Wanneer er echter jaren over de vloer is gelopen, kan het door slijtage nodig zijn om de vloer opnieuw te schuren. Na het schuren moet de vloer gelakt worden, waarna hij er weer als nieuw uitziet. Beschadigingen kun je eenvoudig herstellen met behulp van houtvuller en een houtstift.

Vloeren met een bamboe look

Wanneer je wel de uitstraling van een bamboe vloer wilt, maar niet het budget hebt om een echte bamboe vloer te komen, kun je voor een alternatieve oplossing kiezen.

Deze vloeren zijn leverbaar met een bamboe look:

  • PVC vloeren
  • Laminaat
  • Tegelvloeren

Bij PVC vloeren wordt er een kunststof bamboeprint gemaakt, die voor de gewenste uitstraling zorgt. Een PVC vloer gaat jarenlang mee, is onderhoudsvrij en gemakkelijk schoon te maken.

Bij een laminaatvloer wordt er eveneens een bamboeprint gemaakt. Deze print is net zoals bij PVC vloeren niet van echt bamboe. Wil je liever een harde vloer? Kies dan voor een tegelvloer met bamboeprint.

Voor alle alternatieve vloeren geldt dat ze niet duurzaam zijn. Kunststof is immers niet milieuvriendelijk en steen is een niet vernieuwbare grondstof. Kan je de aanschaf van je nieuwe vloer nog even uitstellen en voor een vloer van echt bamboe sparen? Dan is dat dus een betere keuze.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}