De badkamer transformeerde de afgelopen jaren van een wit betegeld hokje met sfeerloos kunstlicht tot een thuisspa om heerlijk in te ontspannen. De emancipatie van de badkamer lijkt nu bijna voltooid.

De badkamer is tegenwoordig een volwaardige leefruimte in het huis geworden, die ook als zodanig wordt ingericht. Of het nu een verlenging van de woonkamer óf van de slaapkamer is, de stijl van het interieur voer je ook in de badkamer door!

Ontspannen staat nog steeds centraal, maar het leven staat in de badkamer niet stil. De badkamer heeft ook een sociale functie. Zijn we inmiddels gewend aan de open keuken, dan is het nu tijd om je open te stellen voor de open badkamer.

Ben je klaar voor de nieuwe badkamertrends anno 2013/2014?

Burgbad gelooft in open. De rc40 collectie werd er speciaal voor ontwikkeld.
Burgbad gelooft in open. De rc40 collectie werd er speciaal voor ontwikkeld.

 

Meet me in the bathroom: de badkamer als sociale hotspot


We brengen aanzienlijk wat tijd door in de badkamer: hier begint en eindigt onze dag. Onze intieme ochtend- en avondrituelen delen we met onze familie of geliefde. De badkamer heeft daardoor ook een sociale dimensie: het is de plek om samen de planning van de dag door te nemen, of lekker te relaxen voor het slapengaan.

Wasbak Bjhon van Agape
Wasbak Bjhon van Agape

 

Dat heeft zijn weerslag op het design van sanitair. De baden in de collectie Darling New van Duravit zijn uitgerust met een extra brede badrand, die uitnodigt om te zitten en te praten. Het Bette One Highline-bad is ‘double ended’ voor comfort tijdens het samen badderen. Ook de afvoer werd om die reden in het midden van de badkuip geplaatst. De nieuwe wasbakken BETTE One Monolith en Bjhon van Agape zijn vrijstaand en dus van alle kanten te gebruiken: zo worden ze het middelpunt van de gezinsbadkamer.

Handdoekenrek én stoel: de RAGRUND is twee-in-een en dus helemaal IKEA
Handdoekenrek én stoel: de RAGRUND is twee-in-een en dus helemaal IKEA


De badkamer als zitkamer


Opfrissen en ook relaxen worden comfortabel met een fijne fauteuil in de badkamer. Misschien even wennen, maar een zithoekje in de badkamer is wat de klok slaat. Zelfs IKEA komt met een oplossing voor kleine ruimtes met de RAGRUND, een handdoekenrek en stoel in één.

Carpet Maya van het Nederlandse JEE-O in samenwerking met Carpet Sign
Carpet Maya van het Nederlandse JEE-O in samenwerking met Carpet Sign

Conclusie: we decoreren de badkamer al ware het een verlenging van de woonkamer. Antonio Lupi ontwikkelde zelfs open haarden (die op ethanol of op hout branden) voor in badkamer. JEE-O, bekend van de fraai vormgegeven badkuipen en douches van Nederlandse makelij, ontwikkelde samen met Carpet Sign een kleed voor op de tegelvloer.

Want als de voeten warm zijn, is de rest van het lichaam dat ook. De benaming ‘badmat’ volstaat niet voor het karpet dat in ovale, rechthoekige en vierkante vorm en zowel gelust als gesneden te krijgen is. Het is een knus element dat niet afdoet aan functionaliteit: de kleden zijn in tegenstelling tot de standaard badmat waterproof en gaan jaren mee. Het materiaal, dat ook wordt gebruikt in zwembaden en wellnesscentra, heeft zich namelijk al ruimschoots bewezen.

De EDIT Letterbox en EDIT Cabinets van het Nederlandse merk Not Only White
De EDIT Letterbox en EDIT Cabinets van het Nederlandse merk Not Only White

 

Op dat kleed en naast de fauteuil hoort natuurlijk een bijzettafel. Nendo ontwikkelde voor Bisazza Bagno stapelbare bijzetkubussen waarin je ook kunt opbergen. Die rijmen qua vorm mooi met de kleine gekleurde EDIT Cabinets voor aan de muur van het Nederlandse Not Only White. Ontwerper Marike Andeweg lijkt niet te geloven in deurtjes waarachter dingen worden weggestopt.

Parfumflesjes en verzorgingsproducten zijn mooi genoeg om ze tentoon te spreiden in de EDIT Letterbox die, zoals de naam al verraadt, geïnspireerd is op een ouderwetse letterbak.

Ook verlichting mag huiselijker en is niet langer beperkt tot inbouwspots. Met een (vintage) hanglamp creëer je direct een romantische en unieke sfeer.

Kaptafel of wastafelmeubel? Agape combineert de twee
Kaptafel of wastafelmeubel? Agape combineert de twee


Bed, Bath & Beyond

Breek de muren af: de scheiding tussen de slaapkamer en de en suite verdwijnt. De badkamer en kleed- en kapruimte lopen in elkaar over. Agape komt met een wandkast voor de wasbak die naadloos in de spiegel overloopt. Is het een kaptafel of een badmeubel? Wat maakt het uit wanneer het er zo mooi uitziet? In een lange passpiegel in de badkamer check je ook direct je outfit.

Nendo for Bisazza Bagno
Nendo voor Bisazza Bagno

 

Badend in het licht

Ook de fysieke plek van de badkamer binnen het huis verandert. Niet langer is de toiletpot, bij gebrek aan een raam, het enige uitzicht. Het daglicht stroomt binnen door grote ruiten die je wakker laten worden met wat zonneschijn. Dat maakt het ook mogelijk planten te houden in de badkamer.

De gatenplant, parapluplant, fijnbladige vingerplant, krulvaren en de sierasperge zijn daar door hun liefde voor vochtige ruimtes uitermate geschikt voor. Japanse ontwerper Nendo vindt ook dat planten in de badkamer thuishoren. Een plantenpot die tegelijkertijd ook als bijzettafel is te gebruiken, maakt deel uit van de collectie die hij voor Bisazza Bagno ontwierp.

Schijn bedriegt. Deze vloer is niet van hout, maar gelegd met porseleinen tegels met houtlook
Schijn bedriegt. Deze vloer is niet van hout, maar gelegd met porseleinen tegels met houtlook

 

Warm, tactiel en gezellig

Het zijn nou niet per se de woorden die je bij een badkamer zou verwachten, maar tegelproducenten doen er alles aan om daar verandering in te brengen. Zo zijn de nieuwste tegels voorzien van een houtprint. Timber Porcelain noemen ze dat bij Surface Tiles. Ook nieuw in het assortiment zijn het natuursteenmotief en de decoratieve patronen in collectie Azulej door ontwerper Patricia Urquiola, waarmee je de illusie van een vloerkleed wekt.

De stand van Marmo Spirito op de Maison & Objet interieurbeurs in Parijs, september 2013
De stand van Marmo Spirito op de Maison & Objet interieurbeurs in Parijs, september 2013


In de moderne badkamer mag echter geen marmer ontbreken. Als wasbak, douchebak, badombouw, op de muur of op de vloer: dit materiaal wordt op ieder oppervlak ingezet. Silestone biedt kwartsoppervlakken met marmerdessin in de Nebula-serie die is uitgerust met bacteriostatische technologie. Ook de badkuipen van JEE-O in vrijstaand model – de trendy keuze van het moment – zijn gemaakt van kwarts dat warm en zijdezacht aanvoelt.

Nendo for Bisazza Bagno-bad
Nendo voor Bisazza Bagno

 

Een gezellige uitstraling realiseer je ook met een houten badombouw zoals in de Duravit Darling New, Bette One Highline en Vitra Memoria collecties. Nendo voerde zijn collectie voor Bisazza Bagno grotendeels uit in larikshout, dat een warme gouden gloed heeft. Hij liet zich inspireren door het feit dat Japanse badkamers in het verleden een plek voor communicatie waren: families die samen baadden en ook openbare baden waren gebruikelijk.

De collectie geeft het gevoel van een samenzijn doordat alle delen bij elkaar zijn geplaatst alsof ze samen in bad zitten: de kranen bevinden zich in de badkuip, ondergedompeld naast het zeepbakje en het waterglas. Ook zit er een blad in de kuip voor items die droog moeten blijven.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}