Praktisch stappenplan voor het verbouwen van je badkamer
Het verbouwen van je badkamer is een flink project, maar als je de juiste stappen volgt kun je het werk prima zelf uitvoeren. Om je hierbij op weg te helpen, hebben we een praktisch stappenplan voor je uitgewerkt. Voor het gemak raden we je dan ook aan om dit plan uit te printen, zodat je het tijdens het verbouwen bij de hand kunt houden. Oké, laten we beginnen!
Stap 1: Maak een ontwerp van je nieuwe badkamer
Voordat je de oude badkamer begint te slopen is het belangrijk dat je voor ogen hebt hoe je nieuwe badkamer er uit moet komen te zien. Maak daarom een ontwerp, waarin je in ieder geval de volgende zaken meeneemt:
- Plaatsing van je douche, wandmeubel, verwarming en het toilet
- Aan- en afvoerpunten van het water
- De riolering
- Stroompunten
Tip: vergeet niet om voorzieningen te regelen om tijdens de verbouwing te kunnen douchen en te toiletteren. Wellicht dat je bij familie of vrienden terecht kunt, maar weet ook dat er mobiele badkamers te huur zijn die je bij jou thuis kunt neerzetten. Wel zo praktisch!
Stap 2: Koop gereedschap
Voor het verbouwen van je badkamer heb je in ieder geval het volgende gereedschap nodig:
- Slijptol
- Koevoet
- Breekhamer
- Boormachine
- Schroevendraaiers
- Steeksleutels
- Waterpas
- Moersleutels
- Inbussleutels
Tip: denk naast het bovenstaande gereedschap ook aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een stofmasker, handschoenen en een veiligheidsbril. Vergeet ook niet om een afvalcontainer te huren voor het puin van je oude badkamer.
Stap 3: Badkamermaterialen kopen
Ga met het uitgewerkte ontwerp van stap 1 naar een badkamerspeciaalzaak om alle benodigde materialen te kopen. Let vooral op dat de afmetingen van de materialen overeenkomen met het ontwerp. Kies je toch voor andere materialen? Pas je ontwerp daar dan gelijk op aan en kijk of alles nog past.
Tip: hoewel de meeste mensen het niet weten, zijn echte houten vloeren in de badkamer een schitterend alternatief voor tegelvloeren. Lees meer over houten vloeren in badkamers.
Stap 3: Start met de verbouwing
Genoeg voorbereiding, nu begint het echte werk! Sloop je oude badkamer en vraag daarbij gerust om hulp van vrienden en familie. Gooi alles wat je niet meer gaat hergebruiken zo snel mogelijk weg. Op die manier houd je overzicht. Maak de muren en de vloer na het slopen egaal, om oneffenheden in je nieuwe badkamer te voorkomen.
Tip: hoewel de meeste mensen bij het slopen van de badkamer voorzichtig te werk gaan, zijn beschadigingen aan andere onderdelen van je woning snel gemaakt. Dek je vloer daarom met stucloper af en koppel je deuren in huis waar je met het puin langs loopt zoveel mogelijk los.
Stap 4: Leidingnetwerk (ver)leggen
De kans is groot dat je nieuwe badkamer qua indeling net even anders is dan je oude badkamer. Zorg er daarom voor dat de aansluitingen van de leidingen op de juiste plekken komen. Denk niet alleen aan de toe- en afvoer van water, maar ook aan de stroompunten.
Tip: het verleggen van leidingen en het aanpassen van de stroompunten kun je in principe zelf. Maar doe het alleen als je zeker weet dat je het werk juist uitvoert. Twijfel je? Besteed het werk dan aan een vakman uit.
Stap 5: Betegelen en sanitair plaatsen
Als de stroomvoorzieningen en waterleidingen op de juiste plek liggen, kun je starten met het betegelen van je badkamer. Begin bij het plafond en werk naar beneden toe. Op die manier voorkom je dat er puinstukjes van de tegels naar beneden vallen en je vloertegels beschadigen.
Als je badkamer is betegeld en de voegen zijn uitgehard, kun je het sanitair plaatsen. Als laatste stap kun je naden tussen de tegels en het sanitair kitten. Dit is van belang om lekkages en vuilophoping te voorkomen.
Tip: leg bij het plaatsen van het sanitair waar mogelijk karton op de vloer. Als je per ongeluk gereedschap laat vallen of met een wandmeubel langs de vloer schuurt, heb je al snel een beschadiging op je nieuwe badkamervloer. Dat zou zonde zijn!
Stap 6: Genieten
Je badkamer is klaar! Na al dat harde werken kun je jezelf lekker opfrissen in de badkamer die je zelf hebt verbouwd. Geniet ervan!
Zo blijft je verbouwde badkamer langer mooi
Om ervoor te zorgen dat je badkamer langer mooi blijft, is het met name van belang dat je de douche na het douchen afdroogt en het sanitair regelmatig schoonmaakt. Gebruik daarbij geen agressieve schoonmaakmiddelen. Dergelijke middelen kunnen de tegels en de voegen aantasten.