design badkamer van snaidero
Wil je misschien een nieuwe badkamer kopen? Een verbouwing van de badkamer is het mooiste wat er is.

Nieuwe badkamermeubels uitzoeken, een prachtige inloopdouche creëren, een vrijstaand bad plaatsen of je badkamer omtoveren in een complete “wellness“; alles is tegenwoordig mogelijk en dat maakt de verbouwing van de badkamer ook een ingewikkelde zaak. Maar met een gedegen stappenplan en een beetje hulp van je omgeving hoef je daar geen last van te hebben.

 

1 Maak een moodboard

Hoe ziet je ideale badkamer er uit? Knip plaatjes uit folders en tijdschriften en verzamel kleurstalen. Plak Maak van alle knipsels een moodboard en zet zo alle wensen op een rij. Schrappen kan altijd nog. Praat met zoveel mogelijk mensen die een ‘badkamerervaring’ hebben. Wanneer de plannen na de eerste oriëntatiefase vaste vormen beginnen aan te nemen, is het goed om de praktische zaken eens op een rij te zetten.

 

2 Teken een plattegrond

Als de bouwstenen zijn gekozen die per se een plek moeten krijgen, wordt het tijd een indeling te maken. De beste manier om alle mogelijkheden te verkennen is een plattegrond tekenen. Gebruik eventueel een kopie van de bouwtekening. Teken het sanitair en dergelijke na op schaal en knip deze uit. Schuif vervolgens net zo lang tot de ideale indeling is gevonden. Er is vaak meer mogelijk dan op het eerste gezicht lijkt. Varieer met meerdere opstellingen en de elementen die een plek moeten krijgen. Waar komen de nieuwe douchecabine, de wastafel en het eventuele toilet? Gespecialiseerde sanitairwinkels zijn steeds vaker in staat een driedimensionaal ontwerp van de toekomstige badkamer te maken. Kijk ook eens op internet. Sommige websites bieden de mogelijkheid op eenvoudige wijze zelf een 3D-ontwerp te maken.

 

3 Vraag offertes aan

Of je nu zelf aan de slag gaat of het hele project uitbesteedt: vraag altijd meerdere offertes aan. Op die manier krijg je een objectief beeld van wat de verbouwing gaat kosten. Als het nieuwe huis casco wordt opgeleverd heb je zelf alle touwtjes in handen en kun je zelf de indeling bepalen. Let er wel op dat al in een vroeg stadium met de installateur wordt bepaald waar de aansluitingen voor de elektra, de waterleiding en het eventuele riool moeten komen. Een goede offerte bevat in elk geval de volgende informatie: een beschrijving van de badkamer, een planning, een specificatie van het sanitair, de benodigde materialen, het aantal manuren en natuurlijk de kosten. Informeer ook hoe hard de afspraken zijn die in de offerte staan. Zijn de kosten slechts een inschatting of zijn ze bindend?

 

4 Zoek alternatieven

Stem je wensen af op het beschikbare budget. Bedenk dat er soms goedkopere alternatieven mogelijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor andere materialen waardoor de totale kosten aanzienlijk kunnen dalen en de kwaliteit toch is gewaarborgd. Badkamerspecialisten kunnen hierover adviseren. Bedenk ook dat verbouwingskosten gemiddeld zo’n tien procent hoger uitvallen dan vooraf was begroot.

 

5 Houd een vinger aan de pols

Het is belangrijk om tijdens de verbouwing de vinger aan de pols te houden. Een regelmatig werkoverleg is geen overbodige luxe. Bespreek hierin de voortgang en eventuele knelpunten. Controleer tijdens de verbouwing regelmatig of de gemaakte afspraken zijn nagekomen en check of de juiste materialen (zoals de juiste wastafel, de juiste kraan) zijn geplaatst. Controleer ook altijd even of de afvoer niet lekt en/of het bad wel snel genoeg leegloopt. Hoe eerder problemen worden gesignaleerd, des te eenvoudiger is het om er nog iets aan te (laten) veranderen.


6 Ken het bouwtraject

De verbouwing van de badkamer verloopt doorgaans volgens eenzelfde schema.

* Na de (eventuele) sloop van je oude badkamer, waarbij het bestaande interieur uiteraard goed is afgedekt, worden leidingwerk en afvoeren gelegd.
* Vervolgens worden het bad en de douchebak ingebouwd. Indien in het ontwerp van toepassing, worden extra wanden geplaatst.
* Hierna zijn de muren en vloeren aan de beurt. Zij worden betegeld, gepleisterd of op een andere manier bedekt of gevuld (bijvoorbeeld bij een gietvloer)
* Het plafond, de verlichting en het nieuwe sanitair worden vervolgens gemonteerd en afgekit.

 

7 De oplevering

En dan is het moment van oplevering aangebroken. Tijdens de oplevering bekijkt de opdrachtgever samen met de betreffende badkamerbouwer of de verbouwing goed is uitgevoerd. Dit is hét moment om vragen te stellen en afspraken te maken over de termijn waarop eventuele gebreken moeten zijn hersteld. Bekijk en controleer het eindresultaat zorgvuldig. Zitten alle tegels wel vast, zitten er geen scheurtjes in het sanitair, is het stucwerk netjes afgewerkt; ook in de hoeken en boven de randjes?

 

8 Check op verborgen gebreken

Laat de bevindingen met betrekking tot verborgen gebreken vastleggen in een opleveringsrapport dat door de betrokken partijen wordt ondertekend. Het is niet ongebruikelijk om een deel van de betaling tot drie maanden na de oplevering achter te houden tot geconstateerde gebreken volledig zijn verholpen. Gebreken die niet zijn opgenomen in het opleveringsrapport zijn moeilijk te verhalen op de installateur. Voor verborgen gebreken, bijvoorbeeld scheuren in gestucte muren, blijft hij echter wel vijf jaar aansprakelijk. Constructieve gebreken kennen een aansprakelijkheidstermijn van tien jaar.

 

9 Regel de verzekering

Pas de inboedel- en woonhuisverzekering aan aan de nieuwe situatie.

 

10 Geniet

Last but not least: laat het bad vollopen of zet de stoomcabine aan en geniet van de weldaad van een gloednieuwe badkamer!

design badkamer van snaidero
design badkamer van snaidero

 

Bron: Uw Badkamer | Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}