leer op de vloer

Tegels staan garant voor sfeer. De zwart-wit geblokte vloer is een klassieker bij uitstek. Net als de Moorse patroonvloeren en de Winckelmans hardgebakken vloertegels uit de vorige eeuw, waarmee prachtige motieven zijn te leggen.

Meer romantisch zijn de mediterrane mozaïekseries van opzettelijk verouderde tegels met sluittegeltjes. Het veelkleurige glasmozaïek doet het al jaren goed in onze badkamers. Een recente variant zijn de keitjesvloeren die voor een vleugje Zen zorgen. Wie een bijzonder architectonische uitstraling zoekt, zal verrast worden door tegels van echt glas, rvs of zelfs leer. Plus natuurlijk de look-a-likes en grootformaten.

Tip: tegels kies je vooral uit praktisch oogpunt. In woonruimtes is vloerverwarming dan ook eigenlijk een must voor behaaglijk wooncomfort.

Vroeger werden keramische tegels vooral functioneel gebruikt voor ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Vandaag de dag worden ze ook voor de andere kamers van een woning gebruikt.

Tegels zijn namelijk praktisch, hygiënisch, makkelijk te onderhouden. Bovendien zijn ze duurzaam en gaan ze jaren mee. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen, en met de opkomst van “eco-vriendelijk” wonen, maakt dit de keramische tegel heel populair. De natuur letterlijk nabootsen kunnen ze ook, denk bijvoorbeeld aan tegels met een houtnerf, of tegels van marmer, graniet of leisteen.

Tegels en ook plavuizen hebben alles in huis om van de vloer een eye-catcher te maken. Ze zijn, door de verscheidenheid aan structuren, dessins en afmetingen, een veelzijdigheid product. Tegels en plavuizen zijn ook geschikt om met vloerverwarming te combineren.

tegels
tegels
Look-a-likes

Een populaire trend zijn de keramische tegels, die als twee druppels water lijken op een heel ander materiaal. Denk daarbij aan tegels met het uiterlijk van natuursteen (marmers, hardsteen), compleet met de karakteristieke barstjes, putjes en aders. De randen strak of juist ‘rustiek’ getrommeld. Hetzelfde geldt voor trendy splijtsteen (leisteen en kwartsiet),bekende soorten uit de jaren vijftig en zestig. Ook die zijn nu verkrijgbaar als replica in keiharde tegelvarianten. Helemaal spectaculair zijn de look-a-likes in de optiek van heel andere materialen zoals hout, beton of cortenstaal. De look-a-likes tegels zijn enorm populair. Geen wonder want deze keramische tegels combineren de uitstraling van kwetsbare materialen met het onderhoudsgemak van geglazuurde tegels, ze zijn vlekbestendig, door en door gekleurd en krasvast.

Het grote werk

Door de minimalistische trend komt het groot formaat tegel goed tot z’n recht. Denk hierbij aan 90 x 90 cm, 100 x 100cm of 60 x 120 cm. Grote tegels worden meestal strak gekalibreerd zodat de platen met super smalle voegen gelegd kunnen worden zodat het strakke architectonisch tot stand komt. Een mooie ruimtelijke oplossing is het doortrekken van tegels tot op de wanden, dit is vooral mooi in moderne badkamers.

Hout en natuursteen

Ook de keramische tegel is trendgevoelig! Een nieuwe trend is de keramische tegel, die als twee druppels water lijken op een heel ander materiaal zoals hout, beton, marmer of hardsteen. Wil je de tegel randen strak of juist ‘rustiek’ getrommeld?  Met dank aan een moderne en speciale techniek worden kopieën van hout of natuursteen in 3D op de tegels gedrukt. Het resultaat is dat de tegels niet van echt te onderscheiden zijn. Deze “look-a-likes” zijn op dit moment erg populair.

tegels STP
tegels van STP
Geglazuurde of ongeglazuurd?

De geglazuurde tegel is bestand tegen chemicaliën en vloeistoffen, helaas is deze tegel ook krasgevoelig en glad. Hoelang deze tegel meegaat hangt af  van de dikte, hardheid en de afwerking van het glazuur. De ongeglazuurde tegel is extreem slijt- en krasbestendig, deze is geschikt voor een intensief te gebruiken vloer. De ongeglazuurde tegel is wel vlekgevoeligheid maar door het vloeroppervlak te behandelen met een transparante “siliconen was” worden de tegels beter bestand tegen vlekken en vocht. Onderhoud van de geglazuurd vloertegel is eenvoudiger: dweilen is voldoende. Ongeglazuurde tegels kan je reinigen met water en een speciaal onderhoudsmiddel.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}