Foto: Uipkes

Houten planken charmeren door hun natuurlijke en robuuste uitstraling. Eik is dé houtsoort van deze tijd en komt in veel gedaantes aan bod; van klassieke planken tot vloeren met een verweerde look met barsten, zaagsneden en nagelputjes.

Dankzij de gelaagde constructies zijn houten vloeren nu ook prima toepasbaar op vloerverwarming. Houten vloeren zijn en blijven nog altijd razend populair, zeker onder invloed van de huidige woonmode, “eco-vriendelijk” en eerlijke, natuurlijke materialen.

Kenmerkend zijn de brede houten planken en de visgraat houten vloeren . Planken staan door hun robuuste, ongedwongen uitstraling, nog

uipkes houten vloeren
foto via Uipkes vloeren

steeds met stip op nummer één. De visgraat houten vloer staat al een tijdje op nummer twee. Verouderde, sleetse vloeren blijven ook nog steeds intrek; werken met witte pigmenten is in opkomst. Dankzij de introductie van gelaagde houten vloeren zijn ze nu ook te combineren met vloerverwarming.

Houten vloeren zijn er in veel verschillende soorten hout, de eigenschappen van de houtsoort bepalen of deze geschikt is voor het vervaardigen van een houten vloer.

Houtsoorten kennen o.a.de volgende verschillen:

  • Verschil in kleur en tekening
  • Verschil in massa
  • Verschil in gedrag bij wisselende vochtigheid
  • Verschil in sterkte
De houten vloeren trends

Warm en gezellig zijn de handelsmerken van de houten vloeren . Houten vloerdelen kennen we met of zonder vellingkant. Bij het scheepsdek effect wordt er een zwart rubberen strip tussen de planken geplaatst. Houten planken die in lengte en breedte verschillen dragen ook bij aan de look van een houten vloer. Dit geldt ook voor vloeren die gemaakt zijn uit kleine houten delen. Houten vloeren zijn “eco-vriendelijk” want er wordt efficiënt gebruik gemaakt van grondstof. Er zijn in houten vloeren ook duidelijk trends te signaleren. De patroonvloer is iets van de laatste paar jaar. Denk hierbij aan de klassieke visgraat vloeren, de Hongaarse punt vloeren en de Versailles patroon vloeren.

Kleuren

Het is, naast het kiezen van de houtsoort en de leg wijze van een houten vloer ook mogelijk de kleur van je vloer zelf te bepalen. Witte houten vloeren blijven populair; wit geeft rust en ruimtelijkheid. Dit witten komt tot stand door met pigmentslak, olie of kalk het hout te behandelen. Trendy zijn ook de dekkend witte gespoten vloeren mét behoud van de nerf structuur. Alhoewel het roken en oliën nog steeds de meest gangbare en gebruiksvriendelijke opties zijn. De kleur van je houten vloer bepaald niet alleen de sfeer van je interieur, ze kunnen je woonkamer of slaapkamer ook groter of juist kleiner doen lijken. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een bepaald leg patroon. Een smalle, lange ruimte zal breder lijken wanneer er gekozen wordt voor “white-wash” brede planken die vervolgens in de breedte worden gelegd.

Natuurlijk hout en vloerverwarming!

Houten vloeren en vloerverwarming gaan al jaren samen. Voor deze combinatie wordt vaak de gelaagde eiken vloer gebruikt. Deze vloeren

uipkes houten vloeren
foto via Uipkes vloeren

hebben een weerstand laag van 15 mm, dit is ideaal voor de combinatie met vloerverwarming. Wanneer een vloer te dik wordt neemt de warmteweerstand toe en zal het rendement lager worden. Lamelparket is uitstekend geschikt en wordt dus vaak toegepast in combinatie met vloerverwarming. Er zijn ook houten vloeren ontwikkeld met energiebesparende eco-systemen. Deze zelfregulerende elektrische vloerverwarming geeft op plaatsen waar voldoende warmte is, geen warmte meer af.

Verouderde houten vloeren

Echte authentieke houten vloeren uit oude treinwagons of historische landgoederen zijn schaars geworden. Fabrikanten hebben zich daardoor gespecialiseerd hebben in het bewerken en verouderen van houten vloerdelen. Het resultaat is verbluffend, de vloeren hebben een rustieke uitstraling die op het oog in niets verschilt van de echt oude houten vloeren . Elke plank is met de hand bewerkt en wordt naar ieders voorkeur voorzien van krassen, putjes of spijkergaatjes. Geborstelde houten vloeren worden ook steeds populairder.

Invloed luchtvochtigheid op houten vloer

Hout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte, bijvoorbeeld als massief houten vloer. Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvochtigheidspercentage. Onder invloed van vocht wijzigt het volume van het hout zich enigszins, oftewel het hout werkt. Hout werkt weinig als het luchtvochtigheidspercentage in de ruimte redelijk gelijk blijft.

Vochtige en droge seizoenen

De luchtvochtigheid wisselt met de jaargetijden. De lente en de herfst staan bekend als de meest vochtige seizoenen, ook voor het binnenklimaat. Het luchtvochtigheidspercentage kan dan tot zelfs boven de 75% stijgen. De winter is, door het vele stoken, juist de meest droge periode waarin de luchtvochtigheid kan dalen tot onder de 40%. Voor uw houten vloer is een constante luchtvochtigheid van 55% ideaal met een marge van maximaal 15% zowel naar boven als naar onder.

Hygrometer

Om te luchtvochtigheid te meten, gebruikt u een geijkte hygrometer. Deze dient u op te hangen op ooghoogte, aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Wanneer het luchtvochtpercentage in het ‘stookseizoen’ te laag wordt kan een luchtbevochtiger een afdoende oplossing bieden. In de vochtige periode(n) van het jaar kunt u gebruik maken van een lucht ontvochtiger. Op die manier kunt u een gezond klimaat in stand houden voor uw massief houten vloer.

UIPKES_HOUTEN_VLOEREN_MAGAZINE_BESTELLEN

Onze meest recente berichten

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

Vloerverwarming biedt veel voordelen waaronder meer wooncomfort

Dit zijn de voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds vaker toegepast, zowel in nieuwbouw als in bestaande bouw.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}