Nadelen PVC vloeren

PVC vloeren winnen aan populariteit. Enkele jaren geleden doken PVC vloeren vaak op in kantoorruimtes, maar die tijd lijkt helemaal voorbij. Tegenwoordig vind je PVC vloeren meer en meer ook in woonkamers. Heel verwonderlijk is dat niet, omdat PVC over heel wat positieve eigenschappen beschikt. Het is comfortabel, duurzaam (qua levensduur) en makkelijk in onderhoud. En toch schuilen er enkele addertjes onder het gras. Een stand van zaken even op een rijtje gezet over de nadelen van PVC vloeren.

#1. PVC vloeren zijn niet goedkoop

Een PVC vloer is een stuk duurder dan een laminaatvloer. Voor een studentenkamer ben je beter af met een goedkope laminaatvloer. Als je echter een duurzame vloer in het achterhoofd hebt die jarenlang meegaat, dan kies je beter voor een PVC vloer.

Goedkope PVC vloeren bieden niet altijd kwaliteit, omdat de vloer vrij dun is en beschadigingen hierdoor sneller kunnen optreden. Een ander nadeel van PVC vloeren is dat de kans bestaat dat de minder dure PVC vloeren loodhoudende en gevaarlijke stoffen kunnen bevatten. Bovendien, en dat geldt voor alle PVC vloeren, is het productieproces milieuonvriendelijk. Uiteindelijk is PVC niets meer dan kunststof/plastic. Iets waar onze wereld niet beter van wordt. De nadelen van PVC vloeren zijn dus niet zomaar iets om aan voorbij te gaan.

#2. Een egale ondervloer is uiterst belangrijk

Naden, ribbels of hobbels zijn makkelijk te zien en waar te nemen omdat een PVC vloer de eigenschap heeft slechts enkele millimeters dik te zijn. Hierdoor heb je vaak te maken met oneffenheden. Vrij vertaald betekent dit dus dat je een egale ondervloer nodig hebt.

Dit vormt een belangrijk aandachtspunt. In de meeste gevallen moet je de vloer eerst egaliseren voor dat je de vloer kunt leggen. Het spreekt voor zich dat dit voorbereidingsproces geld en tijd kost. Een goede ondervloer bestaat vooral uit zandcement of beton. Een oud huis met een houten ondervloer is vaak minder geschikt voor een PVC vloer. Overleg hierover met een vloerspecialist.

#3. Niet eenvoudig om zelf aan te leggen

Wanneer we het hebben over de nadelen van PVC vloeren, dan ziet het er minder goed uit voor doe-het-zelvers. Om de eenvoudige reden dat het leggen van een PVC vloer niet zo eenvoudig is als het op het eerste gezicht lijkt.

Vooral als het vloeroppervlak moet worden gelijmd. Als je deze klus wil klaren, is enige vakkennis vereist. Wanneer je een handige Harry bent vormt dit geen enkel probleem. In het andere geval is het aan te raden om een vakman in huis te halen. Er bestaan ook click PVC vloeren waarmee het leggen een stuk makkelijker wordt.

#4. Uitstraling en beleving

PVC vloeren zijn vanuit optisch gezichtspunt en invalshoek nauwelijks van echt hout te onderscheiden. Nochtans is de perceptie totaal anders. Waar houten vloeren veel natuurlijker aanvoelen en natuurlijker klinken als je erover heen loopt, kan je een PVC vloer nauwelijks horen en voel je dat de vloer van plastic is.

Ook de afwezigheid van de geur van het hout wordt vaak als een groot nadeel van PVC vloeren aanzien. Alle nadelen van PVC vloeren zijn voor veel mensen redenen genoeg om voor een andere soort vloer te kiezen.

Onze meest recente berichten

Van Gogh Wit planken houten vloer

Onderzoek: Regionale houten vloer voorkeuren en jaartrends in Nederland 2019-2023

In een onderzoek uitgevoerd Uipkes Houten Vloeren, gebaseerd op duizenden adviesgesprekken met

Een warmtepomp in combinatie met een lage temperatuur vloerverwarming en een houten vloer is duurzaam, energiezuinig en goed om op je energierekening te besparen.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming en een houten vloer?

Wil je jouw woning duurzaam verwarmen? Overweeg dan eens een warmtepomp in

Lamelparket-schuren

Lamelparket laten schuren

Is de kleur van je lamelparketvloer niet meer naar wens? Of zitten

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}